E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1922
Lasīšanai: 3 minūtes

Jārēķinās ar iespējamo darba tiesību strīdu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2013
Elīna

Labdien! Aizgāju no darba uz pušu vienošanos 21.01. Tajā dienā darba devējs man atdeva darba grāmatiņu, bet neiedeva gala aprēķinu. Naudu ieskaitīja 25.01. (4. dienā pēc atbrīvošanas) pēc triju zvanu veikšanas un lūgšanās, ka man vajag ieskaitīt naudu; ieskaitīja krietni mazāku summu kā pati biju aprēķinājusi. Zvanīju, teicu, ka man sanāk savādāk, lai salīdzinām atvaļinājuma dienas. Izrādās bija norādītas par maz atvaļinājuma dienas. Veikšot pārrēķinu. Pārrēķināja un 01.02. (9. diena pēc atbrīvošanas) ieskaitīja pārrēķināto naudu + to pašu ko iepriekš. Sanāk tā, ka daļa ir ieskaitīta dubultā. Pēc maniem aprēķiniem, ar to, ka ieskaitīts dubultā sanāk apmēram tāda nauda kā pati biju aprēķinājusi atvaļinājuma naudu.
Tagad darba vieta zvanās un pieprasa to summu, kas ieskaitīta dubultā atskaitīt atpakaļ. Vai viņiem ir tiesības pieprasīt man atskaitīt? Pateicu, kamēr nebūšu saņēmusi visus aprēķinus uz rokas, tikmēr neko nesolu. Citai darba vietai tā nedarītu, bet šai nav nemazāko vēlēšanos atmaksāt, ņemot vērā viņu attieksmi pret mani un citiem darbiniekiem (mēģina šmaukt). Vai viņiem ir tiesības tiesas ceļā piedzīt no manis to summu? Paldies!

A
atbild:
11. februārī, 2013
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Kaut gan Darba likumā nav precīzi noteikts regulējums attiecībā pret darba devēja  atprasījuma tiesībām jeb ieturējumu veikšanu tieši pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanu, t.i., gadījumos kad bijušais darba devējs veic nokavēto naudas summas izmaksu jau savam bijušajam darbiniekam, tomēr, Darba inspekcijas ieskatā, pēc analoģijas metodes varētu piemērot Darba likuma 21.nodaļas nosacījumus, kas regulē ieturējumu no darba samaksas veikšanas kārtību.

Proti, saskaņā ar Darba likuma 78.panta nosacījumiem darba devējs konkrētajā gadījumā  varētu piemērot atprasījuma tiesības, t.i., atprasīt no darbinieka summas, kas, piemēram, pārmaksātas darba devēja maldības dēļ.  Savukārt darbinieks turpmāk saskaņā ar Darba likuma 78.panta trešās daļas nosacījumiem varētu apstrīdēt (vienkārši nepiekrist) darba devēja atprasījuma tiesību pamatu un apmēru, kā rezultātā darba devējs, ievērojot Darba likuma 31.panta (Noilguma termiņš) nosacījumus, varētu celt atbilstošu prasību tiesā.

Tātad, ja Jūs kā bijušais darbinieks nepiekrītat darba devēja prasībai atmaksāt pārmaksātās naudas summas, tad Jums ir jārēķinās ar iespējamo darba tiesību strīdu, t.i., tiesvedības risku, kas izriet no darba devēja tiesībām celt attiecīgu prasības pieteikumu tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas