E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19209
Lasīšanai: 4 minūtes

Prasīt lielākus uzturlīdzekļus var, lēmumu pieņems tiesa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2020
Edgars

Man un bijušajai sievai ir vienošanās, ka par katru bērnu maksāju 220 eiro mēnesī. Tagad viņa mani sūdz tiesā, jo vēlas par katru bērnu saņemt 370 eiro, kas, manuprāt, ir neadekvāti: tie ir 740 eiro mēnesī no manis. Viņas alga pēc nodokļiem ir apmēram 1100 eiro, man – 1900 eiro, bet viņai pieder divi nekustamie īpašumi, divi auto un ir vīrs, kas ļoti labi pelna. Visi 3–4 reizes gadā brauc lielos ceļojumos. Man sieva šobrīd nepelna, maksāju par māju kredītu 600 eiro mēnesī (kredīts ir uz sievas vārda), tāpat maksāju 200 eiro par automašīnas kredītu, kā arī elektrības rēķinu: katru mēnesi aptuveni 100 eiro. Es labprāt maksātu lielākus alimentus bērniem, bet fiziski to nespēju atļauties, varu maksāt iepriekš norunāto summu: 220 eiro par katru bērnu. Vai man ir kādas izredzes palikt pie vecās summas? Viņu vēlme grezni dzīvot, protams, priecē, bet tas nav manos spēkos, jo arī man ir jauna ģimene un ir jāmaksā ikmēneša rēķini. Paldies!

A
atbild:
02. martā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Prasīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā nav liegts. Civillikuma 179. panta pirmajā daļā noteikts: vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Ja vecāki par ikmēneša uzturlīdzekļu summu nevar vienoties, strīdu par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Tas gan nenozīmē, ka tiesa prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu apmierinās. Atbilstoši Civilprocesa likuma 10. pantā noteiktajam sacīkstes principam puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā – katra puse pierāda tiesai savu prasījumu pamatotību. Ja uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā savam bērnam ir jānodrošina jebkādos dzīves apstākļos un grūtībās, izšķirot strīdu tiesā par uzturlīdzekļu apmēru, kas to pārsniedz, nepieciešamība pēc lielāka uzturlīdzekļu apmēra ir jāpamato un jāpierāda, iesniedzot dokumentus, kas apliecina bērna vajadzības, to izmaksas un abu vecāku materiālās iespējas tās apmierināt.

Katrai izdevumu pozīcijai, kas attiecināma tieši uz konkrētā bērna uzturēšanu, pretī jāliek pierādījumi, kas apstiprina to nepieciešamību un apmēru.

Savukārt, ja atbildētājam izdodas pierādīt, ka prasība nav pamatota un/vai nodrošināt pieprasīto summu nav iespējams, tiesa prasību var noraidīt vai apmierināt daļēji. Nosakot uzturlīdzekļu apmēru, tiesa vērtēs gan pieprasītā uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu, gan tā samērīgumu ar abu vecāku finansiālo stāvokli.

Līdz ar to jautājumā izklāstītie argumenti ir jāiekļauj paskaidrojumā tiesai, kura tad vērtēs, vai prasība ir pamatota vai ne. Jāpiebilst, ka lieli kredītmaksājumi parasti nav veiksmīgākais pretarguments, kāpēc bērniem nav iespējams nodrošināt vairāk, jo tiesa vienmēr vērtēs, vai attiecīgajā gadījumā tiek ievērotas bērnu labākās intereses (piemēram, argumentam, vai tiešām nepieciešami divi ceļojumi gadā, var likt pretī jautājumu – vai tiesām nepieciešama tik izmaksu ietilpīga māja, auto u. tml.). Tāpēc aicinām konsultēties ar zvērinātu advokātu, jo profesionāli sagatavota aizstāvība var izšķirt lietas izskatīšanas gaitu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas