E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19196
Lasīšanai: 5 minūtes

Piespiedu izpildes process

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2020
Artis

Labdien! Nekādi nevaru saprast dažas lietas. Nevaru daudz maksāt tiesu izpildītājam. Ņemot vērā procentus, mans parāds pieaugs. Vai tagad būs visu mūžu jāmaksā, vai arī pēc kāda laika tiks sasniegta summa, kurai vairs nepieaugs procenti un kuru varēšu samaksāt? Vai arī, piemēram, summa sasniedz 1000 eiro, nepieaug, samaksāšu 30 eiro, tātad paliks 970 eiro? Un atkal tiks rēķināti procenti līdz tam 1000? Vai ir jēga mainīt darbavietu? Ja alga uz rokas būs 1000 eiro, tad tiesu izpildītājs noņems 300 eiro un paliks 700 eiro? Vai man tiks atstāti 430 eiro un, sākot strādāt citā darbā, es nevarēšu saņemt vairāk nekā 430 eiro? Jo citā darbā izmaksas par ceļu, ēdienu un dzīvesvietu būs citas un izdzīvošanai nepietiks ar to minimumu. Ja tiesu izpildītājs nebūs viens, bet būs divi, trīs? VSAA man ir pārmaksāti nodokļi. Pieņemsim, ka šomēnes man nebija darba: sanāk, ka mani ienākumi nav 430 eiro+. Vai man pienākas tie pārmaksātie nodokli, vai arī tā ir kaut kāda nauda, uz ko es nevaru pretendēt, pat ja es neesmu strādājis? Pēc būtības es it kā arī esmu maksājis tos nodokļus strādājot, bet kā ir pēc likuma?

A
atbild:
06. martā, 2020

Labdien! Ņemot vērā jautājumā ietverto informāciju, ir iespējams sniegt tikai vispārīgu atbildi.

Parādniekam pienākums maksāt procentus par piespriesto summu līdz sprieduma izpildei ir noteikts Civilprocesa likuma 631. panta pirmajā daļā. Šos procentus aprēķina tiesu izpildītājs, aprēķinot piedzinējam izmaksājamo summu.

Tiesu izpildītājam, sagatavojot šo aprēķinu, ir jāņem vērā Civillikuma 1763. pants, kas noteic, ka procentu pieaugums apstājas, kad vēl nesamaksāto procentu daudzums sasniedzis kapitāla lielumu.

Ieturējumi no darba algas tiek veikti saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta normām. Ieturējumu apmērs ir atkarīgs no parādsaistību veida un no izpildu lietu skaita pie tiesu izpildītāja.

(1) No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

2) piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, – 50%, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

3) pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30%, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

(2) Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50% apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2. punktā noteikto gadījumu.

Jā, tiesu izpildītājs var vērst piedziņu uz nodokļu pārmaksu. Atbilstoši Civilprocesa likuma normām tie ir naudas līdzekļi, kas parādniekam pienākas no trešajām personām.

Civilprocesa likuma 599. pants nosaka: (1) Ja piedziņu vērš uz naudas līdzekļiem, kas pienākas no citām personām, arī no cita tiesu izpildītāja, tiesu izpildītājs nosūta šīm personām pieprasījumu paziņot, vai tām ir pienākums samaksāt kādas summas parādniekam, uz kāda pamata un kādā termiņā.

(2) Vienlaikus ar pieprasījumu tiesu izpildītājs paziņo, ka šie naudas līdzekļi tiek apķīlāti piedziņas summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā un ka līdz pilnīgai piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu dzēšanai šīm personām naudas līdzekļi jāieskaita tiesu izpildītāja depozīta kontā

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 91 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas