E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19180
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzņēmuma līguma jēdziens

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2020
Laila

Labdien! Esmu reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja un vēlos sniegt pakalpojumus uzņēmumam. Uzņēmums man piedāvā savā datorā jebkurā sev vēlamā vietā izmantot uzņēmumam reģistrētu licenci, lai es izstrādātu pasūtījumu. Civillikuma apakšnodaļā “Uzņēmuma līgums” norādīts, ka pasūtījums jāizpilda ar saviem darbarīkiem un ierīcēm. Sazinoties ar programmas izplatītājiem, uzzināju, ka uzņēmums drīkst man dot uzņēmumam reģistrēto licenci, kamēr vien par to netiek prasīta jebkāda samaksa un ar uzņēmumu ir noslēgta vienošanās par uzņēmuma licences izmantošanu. Ja uzņēmums, kuram es sniegtu pakalpojumu, man izsniegtu, piemēram, pieņemšanas un nodošanas aktu vai kādu citu saistošu dokumentu par iespēju izmantot uzņēmumam piederošu licenci, vai tādā gadījumā es drīkstētu sastādīt uzņēmuma līgumu, strādāt ar savu datoru jebkurā sev vēlamā vietā, izmantojot uzņēmuma reģistrēto licenci?

A
atbild:
07. februārī, 2020

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta 2.2 punkta 6. apakšpunkts nosaka: maksātājs nav pamatlīdzekļu, materiālu un citu saimnieciskajā darbībā izmantoto aktīvu īpašnieks (šis kritērijs neattiecas uz personīgo autotransportu vai atsevišķiem personīgajiem instrumentiem, kas izmantoti darba uzdevumu izpildei).

Tas nozīmē: ja uzņēmums bez atlīdzības nodod saimnieciskās darbības veicējam jebkādus savus aktīvus darba izpildei (piemēram, programmatūru), šādā gadījumā uzskata, ka fiziskā persona (maksātājs) gūst ienākumu, par kuru jāmaksā algas nodoklis. Tādējādi minētie apstākļi norāda uz darba tiesisko attiecību pazīmēm un pušu starpā ir slēdzams darba, nevis uzņēmuma līgums.

Pazīmju kopums, kas norāda uz darba tiesisko attiecību pazīmēm, ir noteikts likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta 2.2 punkta 1.–6. apakšpunktā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas