E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19174
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Darbu publiskošana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2020
Linda

Man ir vairāki jautājumi. Vai ir atļauts publicēt personīgajā mājaslapā zīmējumus, kas zīmēti pēc citu cilvēku fotogrāfijām? Piemēram, pēc pasaulslavenu dziedātāju, aktieru, mākslas filmu motīvu un arī Latvijā zināmu cilvēku, kā arī paziņu un pat pilnīgi nepazīstamu cilvēku fotogrāfijām, pēc reklāmu fotogrāfijām, kā arī pēc internetā atrastām dabas fotogrāfijām, ja šie zīmējumi netiek pārdoti un arī no mājaslapas netiek gūta peļņa? Zīmējumos nav attēlots nekas personas cieņu aizskarošs vai nepiedienīgs. Vai šādus zīmējumus var izrādīt nelielā vietējas nozīmes izstādē (piemēram, bibliotēkā), ja arī tur šie zīmējumi netiek pārdoti un materiālu labumu no to izrādīšanas persona negūst? Vai šādus zīmējumus drīkst publicēt portāla draugiem.lv vai facebook.com galerijā (tie netiek pārdoti), kas ir redzama ne tikai draugiem, bet arī visiem lietotājiem?

A
atbild:
05. februārī, 2020

Saskaņā ar Autortiesību likuma 1. panta 20. punktu vizuālās mākslas oriģināldarbs ir grafiskās vai plastiskās mākslas darbs (glezna, kolāža, zīmējumi, gravīra, litogrāfija, skulptūra, gobelēns, keramikas vai stikla izstrādājums, fotogrāfija u. tml.), ja to izgatavojis pats autors, vai arī darba kopijas, kuras tiek uzskatītas par oriģināldarbiem. Darbu kopijas, kuras ierobežotā daudzumā izgatavojis pats autors vai kuras izgatavotas ar viņa atļauju, tiek uzskatītas par oriģināldarbiem. Šo darbu eksemplārus autors parasti ir numurējis, parakstījis vai kā citādi pienācīgi apzīmējis.

Šī likuma 4. pants noteic, ka autortiesību objekts neatkarīgi no izpausmes formas un veida ir šādi autoru darbi:

(..) 6) zīmējumi, glezniecības, tēlniecības un grafikas darbi un citi mākslas darbi.

Tādējādi Jūs kā attiecīgais zīmējumu autors esat tiesīgs rīkoties ar saviem darbiem pēc brīva ieskata, arī tos publiskot, izstādīt izstādēs, mākslas galerijās u. c. Apstāklim, ka minētajos zīmējumos ir attēlotas pasaulslavenas personas, pēc būtības nav nozīmēs. Ja attiecīgie fotoattēli ir iegūti no publiskajā telpā brīvi pieejamās informācijas, uzskatāms, ka šos datus (fotogrāfijas) ir publiskojis pats autors (tas noticis ar autora atļauju) vai šādi dati ir apstrādāti saistībā ar vārda un informācijas brīvības nodrošināšanu.

Jūsu radīto darbu publiskošana ir pieļaujama atkarībā no datu apstrādes mērķa (t. i., kādam nolūkam Jūs šos darbus publiskojat).

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā līdzīgi kā citās ES valstīs reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679, kā arī Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti. Saskaņā ar Fizisko personu datu apstrādes likuma 32. pantu (1) personai ir tiesības apstrādāt datus akadēmiskās, mākslinieciskās vai literārās izpausmes vajadzībām atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam, kā arī apstrādāt datus žurnālistikas vajadzībām, ja tas tiek darīts ar mērķi publicēt informāciju, kas skar sabiedrības intereses.

Savukārt, (3) apstrādājot datus akadēmiskās, mākslinieciskās vai literārās izpausmes vajadzībām, datu regulas noteikumi (izņemot 5. pantu) netiek piemēroti, ja ir konstatējami visi šādi nosacījumi:

1) datu apstrādi veic, ievērojot personas tiesības uz privāto dzīvi, un netiek skartas tādas datu subjekta intereses, kurām nepieciešama aizsardzība un kuras ir svarīgākas par sabiedrības interesēm;

2) datu regulas noteikumu ievērošana nav savietojama vai liedz īstenot tiesības uz vārda un informācijas brīvību.

Tādējādi, ja Jūsu zīmējumu publiskošana ir saistīta ar mākslinieciskās izpausmes nepieciešamību, šādu attēlu publiskošana atbilstoši 1., 2. un 3. jautājumam ir tiesiska.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas