E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19172
Lasīšanai: 2 minūtes
8
8

Vai bez atļaujas drīkst fotografēt privātīpašumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2020
Aldis

Mana īpašuma (viensēta) fotogrāfija bez manas ziņas ir ievietota sienas kalendārā. Vai izdevniecība ir pārkāpusi kādu likumu?

A
atbild:
05. februārī, 2020

Fotografēšanas un filmēšanas kārtību nosaka nekustamā īpašuma īpašnieks vai tā tiesiskais lietotājs, atļaujot vai aizliedzot fotografēt un filmēt, un šī viņa kārtība ir jāņem vērā. Ja šādas foto izvietošanas dēļ Jums ir nodarīts kāds kaitējums, tad Jums ir tiesības uz šāda zaudējuma vai kaitējuma atlīdzinājumu.

Kā tas izriet no jautājuma, bez Jūsu ziņas (piekrišanas) tika veikta Jūsu īpašuma fotofiksācija, t. i., Jūsu īpašums (attēls) tika izmantots komerciālos nolūkos (sienas kalendāra izgatavošanā).

Saskaņā ar Autortiesību likuma 15. panta 4. daļu Jums kā ēkas īpašniekam ir tiesības izmantot savu darbu jebkādā veidā, atļaut vai aizliegt tā izmantošanu, saņemt atlīdzību par atļauju izmantot savu darbu un par darba izmantošanu, izņemot likumā paredzētos gadījumus.

Autortiesību likuma normas ir tulkojamas paplašināti, t. i., Jūs kā ēkas īpašnieks varat tikt atzīts arī kā tās autors, līdz ar to Jums ir tiesības saņemt taisnīgu atlīdzību par Jūsu īpašuma tēla izmantošanu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas