E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19171
Lasīšanai: 2 minūtes

Attaisnotās prombūtnes gadījumu uzskaitījums iekšējā normatīvajā dokumentā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. janvārī, 2020
Inga

Labdien! Vai Darba likums ierobežo attaisnotas prombūtnes maksimālo dienu skaitu gadā (74. pants: papildatvaļinājumi, donora dienas, kavlifikācijas paaugstināšanas, arī komandējums)?
Vai darba devējs drīkst ierobežot prombūtni, piemēram, līdz 10 darba dienām gadā (izņemot ikgadējo atvaļinājumu un darba nespējas lapas)?

A
atbild:
21. janvārī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devējs iekšējā normatīvajā aktā, ievērojot Darba likuma 74. panta pirmajā daļā noteikto, var precizēt pārējos gadījumus, kas paredz attaisnotu un apmaksātu darbinieka prombūtni, jo likumā noteikto gadījumu uzskaitījums nav izsmeļošs un neierobežo darbinieka tiesības saņemt pantā noteikto atlīdzību arī citās situācijās. Tomēr aprobežot attaisnotas prombūtnes maksimālo dienu skaitu gada ietvaros ar konkrētu skaitu būtu nekorekti un noteiktās situācijās diskriminējoši. Īpaši tas attiecināms uz nepārvaramas varas apstākļiem un negaidītām situācijām ģimenē (piemēram, tuva ģimenes locekļa nāve), ņemot vērā, ka nepārvarama vara nav prognozējama un darbiniekiem ģimenes locekļu skaits ir dažāds.

Līdzīgs komentārs ir arī attiecībā uz Darba likuma 96. pantu, kas nosaka darbinieka profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas tiesības: vai darba devējs var prognozēt apmācību ilgumu.

Darba devējs, nosakot attaisnoto gadījumu uzskaitījumu, var iekšējā dokumentā paredzēt detalizētu informēšanas kārtību, ja šie attaisnojošie gadījumi iestājas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas