E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19166
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Administratīvo arestu piemēro uz laiku līdz 15 diennaktīm

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2020
sandra

Labdien! Manam vīram ir vairāki administratīvie pārkāpumi, par kuriem viņam ir piešķirtas vairākas diennaktis. Vīrs devās “atsēdēt” 11 diennaktis par pirmo sodu, bet policija viņu aizturēja uz trijiem mēnešiem. Vai tā drīkst darīt?

A
atbild:
14. februārī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Žēl, ka jautājumā nav norādīts, kādi konkrēti administratīvie sodi Jūsu vīram ir piemēroti. Grūti iedomāties, ka kopā piemērotā administratīvā aresta sodi varētu veidot 90 dienas (3 mēnešus) un policija lēmusi, ka Jūsu vīram vairāki atsevišķi tiesas piemērotie administratīvie aresti būtu jāizpilda bez pārtraukuma.

Proti, triju mēnešu termiņš vairāk atgādina sodu par izdarītu kriminālpārkāpumu, nevis administratīvo pārkāpumu. Krimināllikuma (KL) 7. pantā noteikts, ka kriminālpārkāpums ir nodarījums, par kuru KL paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no 15 dienām, bet ne ilgāku par 3 mēnešiem (īslaicīga brīvības atņemšana), vai vieglāka soda veids.

Līdz ar to varam sniegt tikai vispārīgu informāciju.

Administratīvo sodu uzlikšanas kārtību un apjomu, ja ir izdarīti vairāki administratīvie pārkāpumi, nosaka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 35. pants.

Minētā panta pirmā daļa paredz, ja viena persona ir izdarījusi divus vai vairāk administratīvos pārkāpumus, administratīvais sods tiek uzlikts par katru pārkāpumu atsevišķi.

Savukārt šā panta otrā daļa nosaka, ja persona ir izdarījusi vairākus administratīvos pārkāpumus, kas konstatēti vienlaicīgi, un tos izskata viena un tā pati institūcija (amatpersona), administratīvais sods tiek uzlikts tās sankcijas ietvaros, kura ir paredzēta par smagāko pārkāpumu. Šajā gadījumā pamatsodam var pievienot kādu no papildsodiem, kuri ir paredzēti pantos, kas nosaka atbildību par jebkuru no izdarītajiem pārkāpumiem.

Atbilstoši LAPK 31. pantam administratīvo arestu nosaka un piemēro tikai izņēmuma gadījumos par atsevišķiem administratīvo pārkāpumu veidiem uz laiku no 1 diennakts līdz 15 diennaktīm. Administratīvo arestu piemēro rajona (pilsētas) tiesas tiesnesis.

Administratīvo arestu saskaņā ar likumu ir tiesīga piemērot tikai tiesa, bet ne policija. Policija ir tā, kas tiesas piemēroto administratīvo arestu izpilda.

LAPK 317. pants paredz, ka “lēmumu par administratīvo arestu izpilda pēc tam, kad beidzies termiņš tā pārsūdzēšanai apelācijas kārtībā un lēmums nav pārsūdzēts, vai arī ir stājies spēkā apelācijas instances tiesas nolēmums. Ja apelācijas instances tiesa nolēmumu paziņo saīsinātā formā un pilnu nolēmumu sastāda vēlāk, administratīvo arestu izpilda pēc nolēmuma paziņošanas saīsinātā formā. Lēmumu par administratīvo arestu izpilda divu gadu laikā no lēmuma par administratīvo arestu nodošanas izpildei”.

Iepriekš Valsts policija LV portālam ir norādījusi: tiklīdz policija no tiesas saņem lēmumu par konkrētās personas administratīvā aresta izpildi, tā sazinās ar šo personu un no tās pieņem paskaidrojumu, kurā persona norāda konkrētu laiku, kad ieradīsies uz soda izpildi. Tās personas, kuras labprātīgi neierodas pašu norādītajā laikā un apzināti no šī soda izciešanas izvairās, tiek uzmeklētas savā dzīvesvietā un nekavējoties nogādātas uz izolatoru. Ja divu gadu laikā no lēmuma par administratīvo arestu nodošanas izpildei persona nav izcietusi noteikto sodu, iestājas noilgums.

Tā kā administratīvo arestu izpilda divu gadu laikā, aresta izpildei cilvēks var pieteikties, zināmā mērā izvēloties soda izciešanai izdevīgāko laiku. Administratīvo arestu personas izcieš īslaicīgās aizturēšanas vietās, kas nereti mēdz būt pārpildītas, tādēļ soda izciešanas laiku vēlams saskaņot ar policiju. Taču noteikt, kad tieši sods izciešams, ir policijas kompetencē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas