E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19158
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai darba devējam jākompensē izdevumi par bērna pieskatīšanu komandējuma laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2020
Lili

Ja darba devējs sūta komandējumā uz ārvalstīm, vai man ir jāmeklē aukle, kas var nodrošināt bērnu pieskatīšanu, izvadāšanu uz dārziņu/skolu un atpakaļ? Vai šādus izdevumus, kas rodas dabisku apsvērumu dēļ darbiniekam, kuram ir bērni, darba devējs kaut kā kompensē? Citādi piespiedu kārtā man rodas ievērojami izdevumi šāda komandējuma (kuri tiek plānoti regulāri) dēļ.

A
atbild:
21. janvārī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieka pienākumi, arī – došanās komandējumā, parasti ir noteikti darba līgumā. Darba līgumu puses paraksta, uzsākot darba attiecības. Tādējādi došanās komandējumā ir Jūsu darba pienākums.

Darbiniekam komandējuma laikā tiek saglabāta darbavieta (amats) un darba samaksa (atalgojums). Nosūtot darbinieku komandējumā, darba devējs sedz ar komandējumu saistītos izdevumus, arī izmaksā dienasnaudu par katru komandējuma dienu, apmaksā ceļa izdevumus, naktsmītni u. c. To nosaka Ministru kabineta noteikumi “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi.

Darba likuma 76. pants paredz, ka darba devējam ir pienākums atlīdzināt tos darbinieka izdevumus, kuri atbilstoši darba līguma noteikumiem nepieciešami darba veikšanai vai arī ir radušies ar darba devēja piekrišanu, īpaši izdevumus, kas:

1) ir saistīti ar darbinieka komandējumu vai darba braucienu;

2) darbiniekam radušies, pārceļoties uz citu dzīvesvietu pēc darba devēja iniciatīvas;

3) darbiniekam radušies sakarā ar viņam piederoša darba aprīkojuma (kas atbilstoši darba līgumam tiek izmantots darba vajadzībām) nolietošanos (amortizāciju).

Ņemot vērā minētās tiesību normas, darba devējam ir jāatlīdzina tādi darbinieka izdevumi, kas saistīti ar nolīgto darba pienākumu izpildi un bijuši nepieciešami darba veikšanai. Bērna pieskatīšana un ar to saistītie vecāka izdevumi nav attiecināmi uz darba līgumā noteikto pienākumu izpildi komandējuma laikā.

Uzņēmuma iekšējos normatīvajos aktos darba devējs ir tiesīgs noteikt darbiniekiem lielākas sociālās garantijas nekā ārējos normatīvajos aktos noteiktās, piemēram, apmaksātas papildatvaļinājuma dienas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas