E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19153
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kādi dokumenti nepieciešami laulības reģistrācijai ar Dienvidkorejas pilsoni

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2020
Alise

Kādi dokumenti nepieciešami laulības reģistrācijai ar Dienvidkorejas pilsoni? Kādi dokumenti ir nepieciešami viņam, lai reģistrētu laulību Latvijā?

A
atbild:
13. februārī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Laulības noslēgšanas kārtību Latvijas Republikā noteic CivillikumsCivilstāvokļa aktu reģistrācijas likums, Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” (turpmāk – noteikumi Nr. 761) un MK noteikumi Nr. 906 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu” (turpmāk – noteikumi Nr. 906).

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 18. pants paredz, ka Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai citas valsts pilsonis, bezvalstnieks, bēglis vai persona, kurai piešķirts alternatīvais statuss un kura laulības noslēgšanas brīdī ir tiesīga uzturēties Latvijas Republikā, var noslēgt laulību ar Latvijas pilsoni, Latvijas nepilsoni, ES, EEZ valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoni vai citas valsts pilsoni, bezvalstnieku, bēgli vai personu, kurai piešķirts alternatīvais statuss un kura laulības noslēgšanas brīdī ir tiesīga uzturēties Latvijas Republikā.

Atbilstoši Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta pirmajai daļai personas, kuras vēlas noslēgt laulību, personīgi iesniedz dzimtsarakstu iestādei noteikta parauga abu parakstītu kopīgu iesniegumu. Iesniedzot iesniegumu, jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments. Dzimtsarakstu nodaļu kontaktinformāciju var meklēt Tieslietu ministrijas mājaslapā.

Ja viens no laulātajiem ir ārzemnieks, iesniegums par laulības noslēgšanu iesniedzams, abām personām klātesot, dzimtsarakstu nodaļā Latvijā.

Iesniegumam par laulības noslēgšanu ir apstiprināta veidlapa, kas atrodama noteikumu Nr. 761 4. pielikumā. Veidlapu var saņemt arī uz vietas dzimtsarakstu nodaļā.

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta otro daļu personas, kuras agrāk bijušas citā laulībā un kuru ziņas par laulības šķiršanu nav iekļautas Iedzīvotāju reģistrā, iesniedzot iesniegumu, uzrāda vienu no šādiem dokumentiem:

  • bijušā laulātā miršanas apliecību;
  • dzimtsarakstu nodaļas vai zvērināta notāra iesniegtu laulības šķiršanas apliecību;
  • likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu, ar kuru laulība šķirta vai atzīta par spēkā neesošu;
  • izrakstu vai izziņu no laulības šķiršanas reģistra vai laulības reģistra ar ziņām par laulības šķiršanu.

Ārzemnieks papildus iepriekš uzskaitītajiem dokumentiem atbilstoši Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 18. panta otrajai daļai iesniedz attiecīgās ārvalsts kompetentās institūcijas izsniegtu dokumentu par ģimenes stāvokli laulības noslēgšanai Latvijā. Minētā panta trešajā daļā noteikts, ja personai, kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, bēgļa statuss vai alternatīvais statuss, nav nepieciešamo dokumentu un tos nav iespējams iegūt, attiecīgos dokumentus aizstāj ar minētās personas rakstveida deklarāciju par tās ģimenes stāvokli.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas