E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19143
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kad iestājas saistību noilgums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2020
Kārlis

Labdien! Man radās jautājums par parādu piedziņu. 10.12.2008. esmu paņēmis kredītu. Pamatsumma ir dzēsta (nevaru pateikt precīzi, kad). Parādu piedziņas uzņēmums 08.01.2020. atsūta vēstuli, ka 22.12.2009. kreditors cedēja parādu piedziņas uzņēmumam, kas attiecīgi tagad piedzen parādu. Vai šajā gadījumā ir noilgums pēc Civillikuma 1893. panta? Vai tas, ka 2012. gadā esmu veicis kaut kādu atmaksu, ietekmē noilguma periodu?

A
atbild:
17. janvārī, 2020

Prasījuma tiesības kreditoram vai personai, kas ieguva prasījuma tiesības, noslēdzot cesijas līgumu, iestājas brīdī, kad parādnieks pārstāj pildīt ar līgumu uzņemtās saistības (izveidojas parāds un likumīgas tiesības prasīt līguma izpildījumu).

Kā tas izriet no jautājuma, 2009. gadā ir notikusi prasījumu cesija. Apstākļiem, ka 2012. gadā esat veicis maksājumus, lietā ir nozīme, jo Jūs pildījāt saistības.

Attiecībā uz noilgumu šajā situācijā ir piemērojamas Civillikuma 1893. panta normas, kā arī Komerclikuma 406. panta normas, kas noteic: no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.

Tādējādi, ja parādu ārpustiesas atgūšanas uzņēmums trīs gadu laikā pēc tam, kad Jūs pārstājat pildīt maksājumu saistības, nav pārtraucis noilgumu, prasījumiem ir iestājies noilgums (3 gadi).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas