E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19128
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Vai zemes nomas līgumu var izbeigt pirms termiņa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2020
Daniels

Labdien! Man ir zemesgabals, kuru iznomāju. Līgumu slēdzām 2013. gadā uz desmit gadiem. Es domāju šo zemesgabalu pārdot, tādēļ gribu papildināt līgumu ar punktu, kurā ir iekļautas manas tiesības līguma laikā zemi pārdot. Bet nomnieks atsakās, sakot, ka man tāpat ir tiesības zemi pārdot. Vai tā ir tiesa? Teiksim, es varu pārdot zemi novembrī, kad raža ir novākta, tādējādi neradot zaudējumus nomniekam? Vai man šajā gadījumā būs jāgaida, kad beigsies līguma termiņš, un tikai tad es varēšu pārdot savu zemi?

A
atbild:
13. februārī, 2020
Elīna Kurme
juriste

Jums ir tiesības pārdot sev piederošo nekustamo īpašumu. Nomas līguma turpmākā spēkā esamība lielā mērā ir atkarīga no tā, vai līgums ir ierakstīts zemesgrāmatā, jo saskaņā ar Civillikuma 2126. pantu, ierakstot nomas līgumu zemesgrāmatā, nomnieks iegūst lietu tiesību, kas ir spēkā arī pret trešajām personām.

Ja nomas līgums ir ierakstīts zemesgrāmatā, tas būs saistošs nekustamā īpašuma ieguvējam, kurš nevarēs uzteikt nomniekam līgumu.

Savukārt, ja nomas līgums nav ierakstīts zemesgrāmatā, nekustamā īpašuma ieguvējam atbilstoši Civillikuma 2174. pantam nomas līgums nebūs jāievēro. Ja ieguvējs uzteiks nomas līgumu, nomniekam būs tiesības vērsties pret Jums ar prasību atlīdzināt visus zaudējumus, kas viņam nodarīti ar priekšlaicīgu līguma izbeigšanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 52 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas