E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19127
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kādos gadījumos var vienoties ar UGF par parāda atmaksu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2020
Aija

Labdien! Es saņemu minimālo mēnešalgu (430 eiro) un maksāju alimentus par diviem nepilngadīgiem bērniem (258 eiro). Zinu, ka alimenti nav vairs saistīti ar to, kādu algu saņemu. Līdz šim alimentu parādu nav un tiesvedības nekādas arī nav. Bet neesmu spējīga vairs nodrošināt tādu alimentu summu. Vai var labprātīgi lūgt palīdzību Uzturlīdzekļu garantiju fondam un slēgt līgumu ar šo iestādi, piemēram, maksāt 50% fondam vai tamlīdzīgi? Kāda ir procentu summa, kas jāmaksā papildus fondam par to, ka tas maksā manā vietā alimentus?

A
atbild:
02. martā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Iespēja vienoties ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrāciju pastāv tad, ja fonda administrācija ir pieņēmusi lēmumu par valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksu administratīvā procesa kārtībā pēc tam, kad tas no vecākiem, kura aprūpē ir bērni, ir vērsies administrācijā ar attiecīgu uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu saistībā ar to, ka otrs vecāks, kam ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, tos nenodrošina vispār vai nodrošina, bet to apmērs nesasniedz Ministru kabineta noteikto minimālo apmēru.

Lēmuma pieņemšanas kārtība ir aprakstīta Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. pantā, kura septītajā daļā ir noteikts, ka, pieņemot lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu no fonda, fonda administrācija uzliek par pienākumu parādniekam veikt uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus fondā. Vienlaikus fonda administrācija informē parādnieku par iespēju noslēgt ar fonda administrāciju vienošanos par kārtību, kādā viņš veic uzturlīdzekļu un par tiem aprēķināto likumisko procentu maksājumus fonda administrācijai.

Tādā gadījumā uzturlīdzekļu parādnieks var vērsties fonda administrācijā ar iesniegumu, lūdzot noslēgt vienošanos par kārtību, kādā parādnieks veiks uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus, kā arī norādot ikmēneša summu, kādu ir iespējams nodrošināt. Vienkāršākais veids, kā nosūtīt iesniegumu fonda administrācijai, ir izmantot portāla www.latvija.lv e-pakalpojumu “Iesniegums iestādei”.

Atbilstoši instrukcijai par likumisko procentu aprēķināšanas un dzēšanas kārtību no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksātajām uzturlīdzekļu summām un atsaucoties uz Civillikuma 1765. pantu likumiskie procenti ir noteikti 6% no simta gadā. Fonda administrācija aprēķina likumiskos procentus neatkarīgi no datuma, kurā tika veikta uzturlīdzekļu izmaksa no fonda, katra mēneša pirmajā datumā 0,5% apmērā no izmaksātajām uzturlīdzekļu summām, kuras nav piedzītas no parādnieka.

Ja parādnieks ir noslēdzis vienošanos ar fondu un to pilda, tad tiek apturēts likumisko procentu pieaugums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas