E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19102
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vecāku pabalstu pilnā apmērā maksā bērna kopšanas atvaļinājumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2020
Vitalijs

Labdien! Mana sieva saņem vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu. Vai viņa drīkst darboties kā individuālais komersants?

A
atbild:
14. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Drīkstēt jau drīkst. Jautājums tomēr varētu būt par to, vai, darbojoties kā individuālajam komersantam, vecāku pabalstu var saņemt pilnā apmērā vai 30% no aprēķinātā. Jo tas ir atkarīgs gan no tā, kāds nodokļu režīms izraudzīts IK, gan no ienākumiem, no kuriem veicamas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Individuālais komersants var izvēlēties maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) par ienākumiem no saimnieciskās darbības vai mikrouzņēmumu nodokli.

Izvēloties maksāt IIN par ienākumiem no saimnieciskās darbības, IK apliekamo ienākumu nosaka atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Apliekamo ienākumu aprēķina kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību.

Saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” IK ir pašnodarbināta persona, kurai valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) jāveic kā pašnodarbinātai personai.

Pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī nesasniedz valstī noteiktās minimālās algas apmēru (šogad 430 eiro), no ienākumiem jāveic VSAOI 5% apmērā pensiju apdrošināšanai.

Ja ienākums mēnesī sasniedz un pārsniedz minimālās algas apmēru, no brīvi izraudzīta objekta, kas nav mazāks par minimālās algas apmēru, jāveic VSAOI vispārējā apmērā (32,15%). No starpības starp ienākumiem un brīvi izraudzītā iemaksu objekta arī jāveic VSAOI 5% apmērā (pensiju apdrošināšanai).

No pirmajiem 50 eiro gadā VSAOI 5% apmērā var neveikt.

Ja bērna mamma atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, saņem vecāku pabalstu, saņem ienākumus līdz 430 eiro (tādā gadījumā nav jāveic VSAOI pēc pilnās likmes kā pašnodarbinātajam), šādi ienākumi neietekmē vecāku pabalsta apmēru.

Savukārt, ja IK ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, tad mikrouzņēmuma īpašniece ir arī darba ņēmēja, līdz ar to viņai ir jāsniedz ziņas Valsts ieņēmumu dienestam par to, ka viņa atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā (Ministru kabineta noteikumi Nr. 827). Ja neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, vecāku pabalstu pilnā apmērā nevar saņemt.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.6 panta trešā daļa paredz, ka vecāku pabalsta saņēmējam, kurš ir nodarbināts bērna kopšanas laikā, bet neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, izmaksā 30% no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tātad, ja persona neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai gūst ienākumus kā pašnodarbinātā – pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Vecākiem par pabalstu izmaksas nosacījumiem individuālā situācijā ir jākonsultējas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Jo VSAA saņem informāciju no Valsts ieņēmumu dienesta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas