E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19067
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kādas ir darba tiesisko attiecību pazīmes

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2020
Liene

Labdien! Strādāju privātā veco ļaužu pansionātā par aprūpētāju, diennakts darbs ar samaksu 36 eiro diennaktī un uzņēmuma līgumu, 15 vai 16 maiņas mēnesī. Nekādas piemaksas par nakts darbu netiek veiktas. Vai tas ir likumīgi? Vai darba devējam, pie kura strādāju ar uzņēmuma līgumu, ir jāapmaksā “sarkanie” datumi?

A
atbild:
16. janvārī, 2020

Saskaņā ar Civillikuma 2212. pantu ar uzņēmuma līgumu viena puse uzņemas izpildīt otrai par zināmu atlīdzību ar saviem darba rīkiem un ierīcēm kādu pasūtījumu, izgatavot kādu lietu vai izvest galā kādu pasākumu.

Uzņēmuma līgumam piemērojami noteikumi par darba līgumu (I apakšnodaļa), ciktāl tie nerunā pretim šo pantu noteikumiem.

Savukārt darba tiesiskās attiecības regulē Darba likums.

Civillikuma 2179. pants noteic, ka darbs var būt tiklab tāds, kam vajadzīgi galvenā kārtā fiziski spēki, kā arī tāds, kas prasa sevišķu lietpratību, mākslu vai zinātnisku izglītību.

Ja saistības mērķis ir nevis darbs vispār, bet gan kāds noteikts darba rezultāts, tad līgums par to nav uzskatāms par darba līgumu, bet par uzņēmumu.

Savukārt izvērtēt, vai Jūsu darbu nosaka darba tiesisko attiecību regulējums vai uzņēmuma līguma tvērums, Jums palīdzēs likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta 2.2 punktā noteiktie kritēriji, kas liecina, ka pušu starpā pastāv darba tiesiskās attiecības:

1) maksātāja ekonomiskā atkarība no personas, kurai tas sniedz pakalpojumus;

2) finansiālā riska neuzņemšanās peļņu nenesoša darba izpildes vai zaudētu debitoru parādu gadījumā;

3) maksātāja integrācija uzņēmumā, kuram viņš sniedz savus pakalpojumus. Integrācija uzņēmumā šā panta izpratnē ir darba vai atpūtas vietas esamība, pienākums ievērot uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumus un citas līdzīgas pazīmes;

4) maksātāja faktisko brīvdienu un atvaļinājumu esamība un to ņemšanas kārtības saistība ar uzņēmuma iekšējo darba kārtību vai citu uzņēmumā nodarbināto fizisko personu darba grafiku;

5) maksātāja darbība notiek citas personas vadībā vai kontrolē, maksātājam nav iespējas piesaistīt darbu izpildē savu personālu vai izmantot apakšuzņēmējus;

6) maksātājs nav pamatlīdzekļu, materiālu un citu saimnieciskajā darbībā izmantoto aktīvu īpašnieks (šis kritērijs neattiecas uz personīgo autotransportu vai atsevišķiem personīgajiem instrumentiem, kas izmantoti darba uzdevumu izpildei).

Ņemot vērā minēto, pirmšķietami secināms, ka Jūsu darbībai (darbam) ir piemērojams darba tiesisko attiecību tvērums (Darba likums) un darba devējam ir pienākums apmaksāt Jūsu darbu saskaņā ar Darba likuma normām (arī virsstundas un darbu brīvdienās un svētku dienās).

Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām Jūs konsultēties Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas