E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19013
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Vai var pieteikties mantojumam pēc gada

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2020
Diāna

Labdien! Man 2019. gada 2. februārī nomira tēvs. Vai es vēl varu pieteikties mantojumam?

A
atbild:
24. februārī, 2020
Signe Krūzkopa
LV portāls

Par mantojuma atklāšanās dienu uzskata dienu, kad iestājusies mantojuma atstājēja nāve. Līdz ar to mantojuma lietu pie notāra var uzsākt jau tūlīt pēc tam, kad saņemta miršanas apliecība. Iesniegums par mantojuma pieņemšanu jāiesniedz zvērinātam notāram, kas praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kurā bija mirušā pēdējā dzīvesvieta. Tas būtu jāizdara gada laikā no ziņu saņemšanas par mantojuma atklāšanos vai, ja zvērināts notārs ir izsludinājis mantojuma atklāšanos, oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” publicētā sludinājuma norādītajā laikā. Tas parasti ir termiņš, kas ir īsāks par likumisko mantojuma pieņemšanas termiņu (gadu), bet nav īsāks par trim mēnešiem. Tā laikā pārējiem mantiniekiem tiek dota iespēja paziņot, vai viņi vēlas mantojumu pieņemt vai atraidīt, kā arī var pieteikties kreditori. 

To, vai kāds no mantiniekiem jau ir vērsies pie notāra mantojuma lietas kārtošanai un ir notikusi mantojuma atklāšanas izsludināšana (un tādējādi vairs nav piemērojams likumiskais gada termiņš mantojuma pieņemšanai), var noskaidrot, sekojot sludinājumiem oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, kā arī pārbaudot ziņas Mantojumu reģistrā, kas ir publisks valsts reģistrs, kuru uztur Latvijas Zvērinātu notāru padome. Mantojumu reģistrā var saņemt ziņas, vai mantojuma lieta ir uzsākta un pie kura notāra, kā arī uzzināt, kāds ir notāra izsludinātais termiņš mantinieku gribas izteikšanai par mantojuma pieņemšanu vai atraidīšanu un kreditoru pretenziju iesniegšanai.

Jūsu situācijā ieteiktu vērsties pie notāra un noskaidrot, vai mantojuma lieta jau ir uzsākta (ja Jums šādas informācijas nav).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas