E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19005
Lasīšanai: 2 minūtes

Zemes izpirkšanas noteikumi jānoskaidro pašvaldībā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2020
Vita

Labdien! Izpērkot zemi, zem kuras atrodas man piederošā dzīvojamā māja, pašvaldība veic zemes vērtēšanu. Vērtējumus apmaksāt pašvaldība liek man, tāpēc ka vēlos zemi pirkt atkārtoti. Pirms vairākiem gadiem, kad izteicu vēlmi zemi pirkt, to neiegādājos, jo mainījās finansiālās iespējas. Līdz ar to pašvaldība, pamatojoties uz faktu, ka vienreiz zemi pirkt atteicos, par šiem vērtējumiem liek maksāt man. Kurā likumā vai Ministru kabineta noteikumos tas ir noteikts?

A
atbild:
08. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Publiskās personas mantas atsavināšanas likumā ir noteikts, ka atsevišķos gadījumos publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu var ierosināt zemesgrāmatā ierakstītas ēkas (būves) īpašnieks, ja viņš vēlas nopirkt zemesgabalu, uz kura atrodas ēka (būve).

Publiskai personai piederošu zemesgabalu, uz kura atrodas citai personai piederošas ēkas (būves), var pārdot tikai zemesgrāmatā ierakstītas ēkas (būves) īpašniekam.

Likumā noteikts: ja pirmpirkuma tiesīgā persona pēc atkārtotā atsavināšanas paziņojuma saņemšanas nenoslēdz pirkuma līgumu, no iemaksātā avansa tiek ieturēti izdevumi par zemesgabala novērtēšanu.

Pašvaldība darbiem tērē nodokļu maksātāju naudu, iedzīvotājiem nevajadzētu uzskatīt, ka tā var būt nekontrolējama rīcība bez jebkādiem ierobežojumiem un noteikumiem. Likums “Par pašvaldībām” nosaka pienākumu racionāli un lietderīgi izlietot pašvaldības finanšu līdzekļus.

Noteikumus zemes iegūšanai īpašumā nosaka pašvaldība, tāpēc tajā ir jāvēršas ar rakstisku iesniegumu par nekustamā īpašuma atsavināšanas ierosināšanu un izdevumu pamatojumu. Pašvaldībai ir pienākums sniegt rakstisku atbildi pēc būtības likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas