E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18991
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kas piedzen tiešo norēķinu parādus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2020
Natalija

Likums atļauj daudzdzīvokļu mājas īpašniekiem noslēgt līgumu ar sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju (siltums, ūdens) ar tiešajiem norēķiniem. Ja nauda neiet caur pārvaldnieku, kuram jāpiedzen parādi? Vai pakalpojumu sniedzējs var atslēgt pakalpojumu par parādiem, ja viņš pats kārtīgi nestrādā ar parādniekiem?

A
atbild:
23. janvārī, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Artūrs Lielgalvis, zvērināts advokāts

2014. gada 15. janvārī stājās spēkā grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kas uzliek par pienākumu sabiedrisko pakalpojumu sniedzējam no 2015. gada 1. oktobra pēc dzīvojamās mājas īpašnieku iniciatīvas piemērot tiešos norēķinus par sniegtajiem pakalpojumiem. Tiešie norēķini ir norēķinu veids, kas daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašniekiem dod iespēju veikt maksājumus par saņemtajiem pakalpojumiem (apkuri, auksto ūdeni, atkritumu apsaimniekošanu) tieši attiecīgā pakalpojuma sniedzējam, nevis mājas pārvaldniekam.

Tiešie norēķini attiecas uz tiem iedzīvotājiem, kuri ir dzīvojamās mājas īpašnieki vai valsts dzīvojamās mājas valdītāji, arī dzīvokļa īpašuma īpašnieki.

Lai izvēlētos tiešos norēķinus, par to jālemj daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku vairākumam. Pieņemot šādu lēmumu, divu nedēļu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas rakstveidā jāinformē namu apsaimniekotājs un sabiedriskā pakalpojuma sniedzējs. Pēc tam dzīvokļu īpašniekiem ir jānoslēdz līgums ar pakalpojumu sniedzēju, tam pilnvarojot vienu personu.

Ja dzīvokļu īpašnieku kopība pieņem lēmumu par tiešajiem norēķiniem, dzīvokļu īpašnieku kopībai vajadzētu noteikt arī kārtību, kā tiks veikta dzīvokļu īpašnieku parādu apmaksa par saņemtajiem pakalpojumiem.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums nosaka: ja dzīvojamā māja ir pārgājusi uz tiešajiem norēķiniem ar pakalpojumu sniedzēju, tad pakalpojumu sniedzējs kontrolē maksājumu izpildi, veic tiesvedību un tam arī ir pienākums informēt dzīvojamās mājas īpašniekus par parādiem.

LV portāls par tiešajiem norēķiniem plašāk rakstīja publikācijā “Par siltumu un ūdeni turpmāk varēs maksāt tieši pakalpojumu sniedzējiem”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas