E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18983
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Dalītā īpašuma pušu tiesības un pienākumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2020
Rita

Jautājums par piespiedu zemes nomas maksu. Bijušajiem zemes īpašniekiem un to mantiniekiem atjaunotas īpašuma tiesības uz zemi. Daudzdzīvokļu īpašums atrodas Rīgā, Ūnijas ielā 24. Atbilstoši PVN likumā noteiktajam piespiedu zemes noma par atlīdzību ir pakalpojumu sniegšana, kas ir ar nodokli apliekams darījums. Ūnijas 24 ir dzīvokļu biedrība, kas darbojas, pamatojoties uz statūtiem, bet, tā kā valdes priekšsēdētājs 2019. gada maijā biedru kopsapulcē atteicās kopā ar biedrību šo jautājumu risināt, tad lielākā daļa dzīvokļu īpašnieku risina šo jautājumu patstāvīgi: kas brīvprātīgi, kas lielāko daļu tiesas ceļā. Kas konkrēti atbild par zemes apsaimniekošanu: vai zemes īpašnieks vai dzīvokļa īpašnieks? Zemes īpašnieks saņem naudu par zemes nomu, principā neko nedarot, atsūtot savus konta rekvizītus un rēķinus un tādējādi iekasējot naudu savā kontā. Dzīvokļa īpašnieki nomaksā zemes nodokli, nekustamā īpašuma nodokli, apsaimnieko un uztur kārtībā inženierkomunikācijas, sakopj pieguļošo teritoriju un citus ar īpašumu saistītos maksājumus. Vai zemes nomas īpašniekam jāreģistrē VID pastāvošās zemes nomas tiesiskās attiecības, ja zemes nomas maksa tiek realizēta ar rēķinu izrakstīšanu un naudas iekasēšanu savos zemes īpašnieku kontos? Ņemot vērā minēto, piespiedu zemes noma par atlīdzību (zemes nomas maksa 6–5% gadā) ir pakalpojuma sniegšana, kas PVN likuma izpratnē ir ar PVN nodokli apliekams darījums. Vai zemes īpašnieks ir reģistrējies Valsts ieņēmuma dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā?

A
atbild:
21. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta 5. punkts paredz dzīvokļu īpašnieku pienākumu maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes.

Dzīvokļa īpašuma likums uzliek pienākumu katram dzīvokļa īpašniekam piedalīties mājas uzturēšanā un veikt nepieciešamos maksājumus par mājas uzturēšanu.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. panta otrās daļas 4. punkts paredz dzīvojamās mājas pārvaldnieka pienākumu slēgt līgumu par piesaistītā zemesgabala lietošanu ar zemesgabala īpašnieku. Katram dzīvokļa īpašniekam ir pienākums segt minētās izmaksas proporcionāli sev piederošajām daļām.

Dzīvokļu īpašnieki un zemes īpašnieks rakstveidā vienojas par zemes nomas maksu, šajā līgumā nosakot abu pušu tiesības un pienākumus.

Katra pašvaldība pieņem savus saistošos noteikumus attiecībā uz teritorijas uzkopšanu.

Rīgas domes 2015. gada 28. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 146 “Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi” nosaka kārtību, kādā kopjama Rīgas pilsētas pašvaldības teritorija un uzturamas tajā esošās būves. Saskaņā ar saistošo noteikumu 3. punktā noteikto nekustamā īpašuma un tam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas – gājēju ietvju, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas, grāvju, caurteku vai zālienu līdz brauktuves malai – uzturēšanu un kopšanu nodrošina:

  1. nekustamā īpašuma īpašnieks vai faktiskais valdītājs;
  2. būves īpašnieks, ja nekustamais īpašums sastāv no zemesgabala un būves, kas pieder dažādām personām, un ja saskaņā ar zemes nomas līgumu nav noteikta cita kārtība; ja būves īpašnieks nav noskaidrojams, nekustamā īpašuma un tam piegulošās teritorijas kopšanu nodrošina zemes īpašnieks;
  3. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldnieks, ja nekustamā īpašuma sastāvā ir daudzdzīvokļu māja (dalītā īpašuma gadījumā pārvaldniekam jākopj nevis viss zemes īpašniekam piederošais zemesgabals, bet gan tāda tā daļa, kas attiecīgajai dzīvojamajai mājai ir noteikts kā funkcionāli nepieciešamais zemesgabals).

Zemes īpašniekam, kurš gūst ienākumus no nomas, no ienākumiem ir jāmaksā nodokļi. Viņš kā nodokļu maksātājs var izvēlēties starp vairākiem nodokļu režīmiem, nav viena noteicošā, kas būtu obligāts. Ienākumu un nodokļu kontrole ir VID kompetencē. Tam nav nekāda sakara ar dzīvokļu īpašnieku pienākumu maksāt zemes nomas maksu, ja daudzdzīvokļu māja atrodas uz citai personai piederošas zemes jeb piespiedu nomas gadījumā.

VID publiskajā datubāzē var meklēt arī PVN maksātājus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas