E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18979
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Pašvaldība nosaka kārtību, kādā izīrē dzīvojamās telpas speciālistam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2020
Lūcija

Paldies par “dienesta dzīvokļa” jautājuma atbildi... Bet ir likums “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 21.1 (3), kurā teikts, ka pašvaldība nav tiesīga izīrēt dzīvojamo telpu speciālistam, ja attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā atrodas šim speciālistam piederoša dzīvojamā telpa. Tātad, kad notiek “dienesta dzīvokļa” līguma pagarināšana, speciālistam nevajag informēt pašvaldību par dzīvokļa pirkumu (it kā pašvaldība var arī pārbaudīt šo informāciju)?

A
atbild:
13. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Galvenās lietas nosaka likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 3.1 nodaļa “Dzīvojamo telpu izīrēšana kvalificētiem speciālistiem”. Tajā arī pateikts: “Kārtību, kādā pašvaldība izīrē dzīvojamo telpu speciālistam, nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos. Saistošajos noteikumos pašvaldība uzskaita, kādi dokumenti ir nepieciešami. Viens no tiem ir iesniegums.”

Tā kā likums neatļauj pašvaldībai izīrēt dzīvojamo telpu speciālistam, ja attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā atrodas šim speciālistam piederoša dzīvojamā telpa, būtu tikai loģiski, ja speciālists nepretendētu uz to, uz ko viņam nav tiesību, tas ir, nesniegtu maldinošu informāciju.

Katrā pašvaldībā ir savi saistošie noteikumi. Piemēram, ir saistošie noteikumi, kuros pašvaldība ir noteikusi, ka speciālists, kas vēlas saņemt palīdzību, pašvaldībā iesniedz iesniegumu par palīdzības saņemšanu, kurā norāda ģimenes sastāvu, pašreizējo dzīvesvietu un apliecinājumu, ka personas lietošanā vai īpašumā nav citas dzīvojamās telpas šīs pašvaldības teritorijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas “Vadlīnijās veiksmīgai pašvaldības saistošo noteikumu sagatavošanai par dzīvojamo telpu izīrēšanu kvalificētiem speciālistiem” norādīts, ka bez likumā minētajiem obligātajiem nosacījumiem pašvaldība var noteikt arī papildu nosacījumus speciālistiem palīdzības saņemšanai, šie nosacījumi var būt arī stingrāki nekā likumā minētie. Piemēram, nosacījums, ka ne tikai pašam speciālistam, bet arī tā laulātajam un pirmās pakāpes radiniekiem nedrīkst piederēt dzīvojamā telpa novada administratīvajā teritorijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas