E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18974
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Ja persona notiesāta ar reālu brīvības atņemšanu prombūtnē (in absentia)

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2020
Olegs

Latvijas pilsonis tika notiesāts ar reālu brīvības atņemšanu prombūtnē (in absentia) uz Kriminālprocesa likuma 465. panta pamata. Ja viņš nesaņēma tiesas spriedumu, jo viņa atrašanās vieta nav zināma, vai viņš izvairās no soda izciešanas Krimināllikuma 62. panta otrās daļas izpratnē?

A
atbild:
23. janvārī, 2020
Tieslietu ministrija
Lana Mauliņa, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Atbilstoši Krimināllikuma (KL) 62. panta otrajai daļai noilgums tiek pārtraukts, ja notiesātais izvairās no soda izciešanas vai līdz noilguma termiņa izbeigšanās brīdim izdara jaunu noziedzīgu nodarījumu, par kuru tiesa piespriedusi brīvības atņemšanu uz laiku, ne mazāku par vienu gadu. Ja izdarīts jauns noziedzīgs nodarījums, noilgumu sāk skaitīt no tā izdarīšanas brīža, bet, ja notiesātais izvairījies no soda izciešanas, – no tā brīža, kad viņš ierodas izciest sodu, vai no tā brīža, kad notiesātais, kas ir slēpies, tiek aizturēts. Tomēr notiesājošais spriedums nav izpildāms, ja no tā spēkā stāšanās laika pagājuši piecpadsmit gadi un noilgumu nav pārtraucis jauns noziedzīgs nodarījums. Jautājumu par to, vai notiesātais ir izvairījies no soda izciešanas, izlemj tiesa.

No minētā izriet, ka noilguma termiņā netiek ieskaitīts laiks, kad notiesātais izvairās no soda izciešanas.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma (KPL) 465. panta pirmās daļas 1. punktu krimināllietu tiesa var iztiesāt apsūdzētā prombūtnē (in absentia), ja apsūdzētā atrašanās vieta nav zināma un tas norādīts informācijā par meklēšanas rezultātu.

KPL 480. panta pirmā daļa paredz, ka lēmumu par apsūdzētā meklēšanu tiesa pieņem gadījumos, ja apsūdzētais izvairās no tiesas. Savukārt lēmums par personas meklēšanu ir spēkā un ir izpildāms arī pēc notiesājoša sprieduma pieņemšanas, ja krimināllieta iztiesāta apsūdzētā prombūtnē (in absentia), pamatojoties uz KPL 465. panta pirmās daļas 1. punktu.

Apstāklis, ka persona nav saņēmusi tiesas spriedumu, neatceļ tā izpildi, tomēr atbilstoši Krimināllikuma 62. panta otrajai daļai jautājumu par to, vai notiesātais ir izvairījies no soda izciešanas, izlemj tiesa, izvērtējot konkrētās lietas apstākļus.

Papildus norādām, ka atbilstoši KPL 465. panta otrajai daļai notiesātais nolēmumu, kas pieņemts, iztiesājot lietu apsūdzētā prombūtnē (in absentia), var pārsūdzēt apelācijas vai kasācijas kārtībā 30 dienu laikā no dienas, kad saņemta nolēmuma kopija.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas