E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18939
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Izdevumu attiecināšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2020
Lāsma

Vai studiju kredīta parāda atmaksa parādu piedzinējiem ir saimnieciskās darbības izdevums, ja studiju esamība pirms vairākiem gadiem ir sekmējusi pašreizējā amata iegūšanu?

A
atbild:
14. janvārī, 2020

Saimnieciskās darbības veicējs, kas ir reģistrējies Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējs, organizē saimniecisko darbību un reģistrē grāmatvedības uzskaiti vienkāršā ierakstu sistēmā saskaņā ar Ministru kabineta 2007. gada 20. marta noteikumiem Nr. 188 “Kārtība, kādā individuālie komersanti, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā”.

Persona kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā saskaņā ar šiem noteikumiem, ņemot vērā Ministru kabineta 2003. gada 21. oktobra noteikumus Nr. 585 “Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju” un Ministru kabineta 2003. gada 21. oktobra noteikumus Nr. 584 “Kases operāciju uzskaites noteikumi”.

Minētās normas paredz, ka saimnieciskās darbības periodā gūtos ienākumus un izdevumus uzskaita tajā periodā, kurā tie ir gūti. Tādējādi, ja izdevumi saistībā ar izglītības iegūšanu ir gūti iepriekšējā periodā, tie nav attiecināmi uz saimniecisko darbību šobrīd. Savlaicīgi nenokārtotās parādsaistības, kuru izpildi Jūs šobrīd veicat ar parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēju starpniecību, nav attiecināmas uz saimniecisko darbību.

Plašāku informāciju saistībā ar saimnieciskās darbības veikšanu un grāmatvedības uzskaites kārtošanu Jūs varat iegūt VID (mājaslapā).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas