E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18926
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nosakot gada diferencēto neapliekamo minimumu, ņem vērā arī Norvēģijā gūto ienākumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2020
Valda

2017. gadā 6 nedēļas strādāju viesnīcā Norvēģijā. Atvaļinājuma nauda par nostrādātajām 6 nedēļām saskaņā ar viņu noteikumiem jāizmaksā gada laikā pēc darba attiecību izbeigšanas. 2018. gada vasarā šī nauda tika aprēķināta un ieskaitīta Latvijas kontā: protams, no šīs naudas tika aprēķināts un samaksāts nodoklis Norvēģijā. Kādēļ, deklarējot šo naudu VID, man pieprasīja samaksāt no šīs naudas nodokli, jo tas tiek formulēts kā “ienākums” un pēc jaunajām izmaiņām tiek ievietots formulā? Vai pareizi saprotu, ka šajā gadījumā šī nauda divas reizes tiek aplikta ar nodokļiem? Sākumā piezvana un aicina deklarēt šo summu, piebilstot, ka viss ir kārtībā, visi nodokļi samaksāti, bet pēc trijām dienām saņemu lēmumu, ka man valsts budžetā jāsamaksā nauda. Cik saprotu, tas saistīts ar neapliekamo diferencēto nodokli Latvijā strādājošajiem, bet nesaprotu, kādēļ tas tiek likts vienā “grozā”.

A
atbild:
23. janvārī, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ņemot vērā to, ka informācija nav pietiekama, lai izvērtētu konkrēto situāciju, sniedzam teorētisku viedokli.

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek Latvijas rezidenta algota darba ienākumus, ja vienlaikus izpildīti šādi nosacījumi:

1) algota darba ienākumi gūti par darba pienākumu veikšanu citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī;

2) gūtie algota darba ienākumi attiecīgajā ārvalstī ir pakļauti aplikšanai ar iedzīvotāju ienākuma nodokli;

3) maksātājs nav personāls, kuru personāla iznomātājs iznomā personāla nomniekam – Latvijas rezidentam.

Nodokļu maksātājs iedzīvotāju ienākuma nodokli atbilstoši deklarācijai maksā rezumējošā kārtībā.

Deklarācijai ir pievienojami vai reizē ar to uzrādāmi un, ja nepieciešams, iesniedzami dokumenti, kas apliecina ārvalstīs gūtā ienākuma apmēru, veidu un samaksāto nodokli.

Tādējādi Latvijas rezidenta Norvēģijā gūtie algota darba ienākumi netiek aplikti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli Latvijā, ja par tiem samaksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis Norvēģijā un, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, ir pievienoti dokumenti, kas apliecina gūtā ienākuma apmēru, veidu un samaksāto nodokli.

Nosakot nodokļa maksātāja gada diferencētā neapliekamā minimuma apmēru:

  • ņem vērā visus nodokļa maksātāja gada ienākumus (arī ienākumus, kas apliekami ar samazinātu nodokļa likmi),
  • neņem vērā likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pantā minētos neapliekamos ienākumus, saimnieciskās darbības ieņēmumus, par kuriem maksā patentmaksu, un ienākumus periodā, par kuru nodokļa maksātājs maksā mikrouzņēmumu nodokli.

Līdz ar to, nosakot gada diferencētā neapliekamā minimuma apmēru, tiek ņemts vērā arī Norvēģijā gūtais ienākums, par kuru jau ir samaksāts ienākuma nodoklis Norvēģijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas