E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18915
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
11
11

Pašnodarbinātajam ir jāveic sociālās iemaksas un jāmaksā IIN

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. janvārī, 2020
Daiga

Vai, reģistrējoties kā pašnodarbinātajam un norādot darbības veidu, pietiek ar apliecību par konkrētu prasmi vai zināšanām vai arī noteikti vajag sertifikātu? Ja pēc reģistrācijas ir apgūta vēl kāda prasme, vai to varu uzreiz piereģistrēt VID pie saviem jau uzrādītajiem darbības veidiem? Es strādāju izglītības iestādē, saņemu algu un vēl papildus strādāju kā pašnodarbinātais. Ja mani mēneša ienākumi kā pašnodarbinātajam ir neregulāri, zem 430 EUR, vai man jāiesniedz deklarācijas par ienākumiem (IIN un sociālajām iemaksām) katru ceturksni vai pietiek ar reizi gadā? Ja kādu ceturksni man vispār nav ienākumu kā pašnodarbinātajam, vai man vienalga jāmaksā sociālais nodoklis par šo laiku no minimālās algas (no 430 EUR)?

A
atbild:
08. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē varat izlasīt informāciju saimnieciskās darbības veicējiem par saimnieciskās darbības reģistrēšanu, kurā izstāstīts un soli pa solim attēlots, kā to izdarīt attālināti – elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Informācijā paskaidrots, ka jānorāda pamatdarbības veids – atbilstošais NACE kods. Reģistrējoties netiek prasīta izglītība, prasmes un sertifikāti.

Neesat norādījusi, kāda būs Jūsu saimnieciskā darbība, kas nozīmē arī pašnodarbinātību. Izglītības apliecinājums var būt nepieciešams noteiktās profesijās, piemēram, lai atvērtu privātpraksi, pedagogam nepieciešams sertifikāts no Izglītības kvalitātes valsts dienesta. Auklēm prasības ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 404 “Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība”. Vēl cits piemērs. Lai īstenotu pieaugušo neformālās izglītības vai interešu izglītības programmu (kursus, pulciņus), pašnodarbinātai fiziskajai personai ir jāsaņem pedagoga privātprakses uzsākšanas sertifikāts un licence interešu izglītības vai pieaugušo neformālās izglītības programmas īstenošanai. Privātprakses uzsākšanas sertifikātus izsniedz Izglītības kvalitātes valsts dienests (sīkāka informācija atrodama dienesta tīmekļvietnē), bet interešu izglītības vai pieaugušo neformālās izglītības programmu licences jāsaņem pašvaldībā, kurā tiks veikta izglītojošā darbība.

Ja gūstat ienākumus kā pašnodarbinātā, pat ja tie mēnesī ir mazāki par 430 eiro, jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) un iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN).

No ienākuma mēnesī līdz 430 eiro ir jāveic VSAOI 5% apmērā – pensiju apdrošināšanai. Tas jāizdara reizi ceturksnī. No pirmajiem 50 eiro gadā iemaksas nav jāveic. Ja mēnesī ienākumu nav, arī 5% iemaksas nav jāveic. IIN jāmaksā nākamajā gadā, kad obligāti iesniedzama gada ienākumu deklarācija.

Arī informācija par nodokļiem, sociālajām iemaksām un ienākumu deklarēšanu atrodama jau norādītajā VID tīmekļvietnē saimnieciskās darbības veicējiem.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas