E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18892
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Ja administratīvais arests noteikts līdz jaunā likuma spēkā stāšanās dienai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2019
Ineta

Labdien! Ir piespriestas 10 diennaktis par mašīnas vadīšanu alkohola reibumā, un spriedums ir spēkā pēc 10 darba dienām, bet tas sanāk jau pēc jaunā gada. Vai tad ir spēkā sods (jo no jaunā gada diennaktis vairs nav spēkā)? Paldies!

A
atbild:
08. janvārī, 2020

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 23. pants paredz, ka par administratīvo pārkāpumu izdarīšanu var piemērot administratīvo arestu. Sodi par transportlīdzekļu vadīšana alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē noteikti LAPK 149.15 pantā.

LAPK 317. pants noteic, ka lēmumu par administratīvo arestu izpilda pēc tam, kad beidzies termiņš tā pārsūdzēšanai apelācijas kārtībā un lēmums nav pārsūdzēts vai arī ir stājies spēkā apelācijas instances tiesas nolēmums. Ja apelācijas instances tiesa nolēmumu paziņo saīsinātā formā un pilnu nolēmumu sagatavo vēlāk, administratīvo arestu izpilda pēc nolēmuma paziņošanas saīsinātā formā. Lēmumu par administratīvo arestu izpilda divu gadu laikā no lēmuma par administratīvo arestu nodošanas izpildei.

Iepriekš Valsts policija LV portālam ir norādījusi: tiklīdz policija no tiesas saņem lēmumu par konkrētās personas administratīvā aresta izpildi, tā sazinās ar šo personu un no tās pieņem paskaidrojumu, kurā persona norāda konkrētu laiku, kad ieradīsies uz soda izpildi. Tās personas, kuras labprātīgi neierodas pašu norādītajā laikā un apzināti no šī soda izciešanas izvairās, tiek uzmeklētas viņu dzīvesvietā, lai tās nekavējoties nogādātu uz izolatoru. Ja divu gadu laikā no lēmuma par administratīvo arestu nodošanas izpildei persona nav izcietusi noteikto sodu, iestājas noilgums.

Tā kā administratīvo arestu izpilda divu gadu laikā, aresta izpildei cilvēks var pieteikties, zināmā mērā ievērojot soda izciešanai izdevīgāko laiku. Administratīvo arestu personas izcieš īslaicīgās aizturēšanas vietās, kas nereti mēdz būt pārpildītas, tādēļ soda izciešanas laiku vēlams saskaņot ar policiju. Noteikt, kad tieši sods izciešams, ir policijas kompetencē.

LV portāls vērš uzmanību, ka LAPK arī šobrīd ir spēkā, kas nozīmē, ka arī tāds administratīvo pārkāpumu soda veids kā administratīvais arests ir piemērojams.

Jums ir taisnība: bija plānots ar 2020. gada 1. janvāri atteikties no iepriekš minētā soda veida. Proti, no jaunā gada LAPK vajadzēja zaudēt spēku un Administratīvās atbildības likumam (AAL) stāties spēkā.

Vairāku iemeslu dēļ Saeima pēc Ministru kabineta ierosinājuma lēma pagarināt AAL spēkā stāšanās termiņu par pusgadu. Tas nozīmē, ka LAPK zaudēs spēku un AAL stāsies spēkā tikai 2020. gada 1. jūlijā. Par likuma spēkā stāšanās pagarināšanas iemesliem sīkāk varat lasīt LV portāla publikācijā “Administratīvās atbildības likuma stāšanos spēkā plāno atlikt par pusgadu”.

Saskaņā ar AAL Pārejas noteikumu 2. punktu procesuālās darbības, kas līdz AAL spēkā stāšanās dienai uzsāktas saskaņā ar LAPK, tiek arī pabeigtas kodeksā noteiktajā kārtībā. LAPK normas piemērojamas līdz attiecīgās administratīvā pārkāpuma lietvedības stadijas pabeigšanai (lietvedība iestādē, tiesā vai izpilde).

Kā norāda Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētājs Juris Stukāns, administratīvā atbildība un sods nav procesuālās darbības.

Līdz ar to uz atbildību un sodu attiecināms AAL 4. panta otrās daļas regulējums, kas paredz: “Normatīvajam aktam, kas atzīst administratīvo pārkāpumu par nesodāmu, mīkstina sodu vai ir citādi labvēlīgs personai, ja vien attiecīgajā likumā nav noteikts citādi, ir atpakaļejošs spēks, proti, tas attiecas uz pārkāpumiem, kas izdarīti pirms attiecīgā normatīvā akta spēkā stāšanās dienas.”

Tas nozīmē: ja stājas spēkā jauns tiesiskais regulējums un tajā par attiecīgo pārkāpumu sods kļuvis maigāks vai labvēlīgāks, izmaiņas skar arī personu, kurai sods piemērots iepriekš. Proti, pēc 2020. gada 1. jūlija personai, kura nebūs izcietusi piemēroto administratīvo arestu, to nevajadzēs izciest, jo AAL likuma regulējums vairs neparedz administratīvā aresta piemērošanu jeb kļuvis personai labvēlīgāks.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas