E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18888
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ja ir divas invaliditātes grupas, maksā vienu pabalstu – lielāko

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2019
Sandis

Labdien! Vēlos noskaidrot, kur paliek mana pensija. Lieta ir tāda: esmu 2. grupas invalīds no bērnības; to varu pierādīt ar lēmumiem par invaliditātes piešķiršanu. Pašreiz es saņemu tikai 106,72 EUR, kas pēc likuma atbilst 3. grupas invaliditātes pabalstam. Bet man, cik saprotu, ir jābūt 149,41 EUR, koeficients 1,4 (89,64 eiro, invalīdam kopš bērnības – 149,41 eiro). Līdz ar to vēršos ar šādu jautājumu pie Jums pēc palīdzības, jo VSAA neko man nepaskaidro, aizbildinoties, ka man tādai pensijai jābūt.

A
atbild:
20. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Prenclava, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra informāciju par invaliditātes noteikšanu saņem elektroniskā veidā no Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK). Un attiecīgi arī pensijas vai pabalsta maksājumu cilvēkam nosaka atbilstoši šai konkrētajai oficiāli sniegtajai informācijai.

Kā skaidro VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Dace Prenclava, personai var būt noteiktas arī divas invaliditātes. Piemēram, var būt noteikta 3. invaliditātes grupa ar cēloni “invaliditāte no bērnības” un 2. invaliditātes grupa ar cēloni “vispārējā saslimšana”.

Ja personai nav invaliditātes pensijas piešķiršanai nepieciešamā 3 gadu darba stāža (likuma “Par valsts pensijām” 14. panta pirmā daļa), tad tiek piešķirts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma normām. Pat ja ir noteiktas divas invaliditātes, likums paredz tiesības tikai uz vienu pabalstu, un tādā gadījumā tiek piešķirts apmēra ziņā lielākais, šajā gadījumā lielāks ir pabalsts par invaliditāti no bērnības ar 3. grupas invaliditāti.

No šā gada 1. janvāra ir paaugstināti pabalstu apmēri (to nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 1605), un tie ir šādi:

104,00 eiro (80 x 1,3) – personām ar 1. grupas invaliditāti;

96,00 eiro (80 x 1,2) – personām ar 2. grupas invaliditāti (līdz 31.12.2019. bija 76,84 eiro);

80,00 eiro – personām ar 3. grupas invaliditāti;

159,50 eiro (122,69 x 1,3) –  personām ar invaliditāti kopš bērnības ar 1. grupas invaliditāti;

147,23 eiro (122,69 x1,2) – personām ar invaliditāti kopš bērnības ar 2. grupas invaliditāti;

122,69 eiro – personām ar invaliditāti kopš bērnības ar 3. grupas invaliditāti (līdz 31.12.2019. bija 106,72 eiro).

Tā kā pabalsta apmērs par invaliditāti no bērnības ar 3. grupas invaliditāti – 122,69 eiro – ir lielāks par pabalstu 2. invaliditātes grupai (vispārējā saslimšana) – 96,00 eiro –, tad tiek maksāts pabalsts, kas paredzēts cilvēkam ar invaliditāti kopš bērnības ar 3. grupas invaliditāti.

Tiktāl VSAA speciālistes skaidrojums, lai varētu saprast, kā maksā pabalstu, ja nav tiesību uz invaliditātes pensiju un ka situācijā, kad ir noteiktas divas invaliditātes grupas, maksā lielāko no pabalstiem, kas paredzēts attiecīgajai invaliditātes grupai.

VDEĀVK lēmumiem par invaliditāti, uz kuru pamata VSAA nosaka tiesības uz maksājumu, ir jābūt arī Jūsu rīcībā. Kā jau teikts, personai var būt noteiktas vairākas invaliditātes grupas atkarībā no invaliditātes cēloņa vai funkcionālajiem ierobežojumiem. Ja Jums ir divas invaliditātes grupas, jāpievērš uzmanība, kura invaliditātes grupa ir saistīta ar invaliditāti kopš bērnības. Pabalsti katrai no invaliditātes grupām cilvēkiem ar invaliditāti kopš bērnības ir lielāki.

Par VDEĀVK lēmumiem varat pārliecināties arī pats – portālā www.latvija.lv ir e-pakalpojums “Mani dati VDEĀVK”. Šis e-pakalpojums paredzēts personām, kurām ir spēkā esoši invaliditātes ekspertīzes lēmumi. Invaliditātes informatīvajā sistēmā ir uzkrāti dati par personu invaliditātes statusu, sākot ar 1998. gadu.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas