E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18867
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Neizmantotā papildatvaļinājuma kompensācijas izmaksa

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2019
Signe

Labdien! Pārtraucu darba attiecības, pusēm savstarpēji vienojoties. Iestādes iekšējie normatīvie akti paredz papildatvaļinājuma dienas par nostrādātajiem gadiem, struktūrvienības vadīšanu un citiem nosacījumiem. Par pēdējo gadu sev piešķirtās papildatvaļinājuma desmit darba dienas neesmu izmantojusi. Personāla nodaļā man paskaidroja, ka Darba likuma 151. panta kārtībā man netiks izmaksāta kompensācija par neizmantotajām papildatvaļinājuma dienām, jo šis likuma pants nav attiecināms uz papildatvaļinājumu, ko piešķir ar iestādes iekšējiem normatīvajiem aktiem. Lūdzu Jūsu skaidrojumu.

A
atbild:
30. decembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Mārīte Noriņa, Darba tiesību nodaļas vadītāja

Darba likums nosaka darbinieka tiesības uz darba devēja apmaksātu ikgadējo papildatvaļinājumu par bērniem. Tāpat likums dod tiesības darba devējam piešķirt papildatvaļinājumu citos gadījumos, arī par ilggadēju darbu, nakts darbu u. c., kā arī noteikt iekšējā normatīvajā aktā – koplīgumā, sociālo garantiju nolikumā vai citā papildatvaļinājuma izmantošanas kārtību. 

Atšķirībā no kārtējiem atvaļinājumiem papildatvaļinājumu nevar uzkrāt, jo likumdevējs ir noteicis, ka jebkuru ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par kārtējo gadu piešķir un to izmanto līdz nākamā gada ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam.

Kā norādījusi Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas vadītāja Mārīte Noriņa, termiņš papildatvaļinājuma izmantošanai nav saistīts ar kalendāra gadu vai dienu, kad darbinieks darba devējam lūdza piešķirt papildatvaļinājumu. Tiesības uz ikgadējo, kā arī papildatvaļinājumu rodas darbinieka individuālā darba gada sākumā, proti, tā gada, par kuru atvaļinājums piešķirams.

Vienlīdz Darba likuma 151. panta daļa paredz, ka ikgadējā apmaksātā papildatvaļinājuma atlīdzināšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumu, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu nav izmantojis.

Tas nozīmē, ka, pārtraucot darba tiesiskās attiecības situācijā, kad papildatvaļinājums gan par bērnu, gan saistībā ar iestādes iekšējos normatīvajos aktos noteikto nav izmantots, Jums par šo laiku ir jāizmaksā kompensācija.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas