E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18851
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kā rīkoties, ja kāds dzīvo jūsu mājā par velti un atsakās to atbrīvot

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2019
Es

Labdien! Situācija ir tāda, ka man pieder īpašums, kurā dzīvojam mēs ar vīru un bērnu, kā arī mana māte ar savu vīru un deviņgadīgo bērnu. Viņi šeit ir dzīvojuši bez līguma, pirms mēs iegādājāmies šo īpašumu. Nespējam ar mātes ģimeni kopā sadzīvot, taču pēc lūguma izvākties nav nekādas reakcijas. Mātes vīrs ieņēmis arī mūsu garāžu ar savām mantām, pilns pagalms ar viņu mantām, kas netiek savāktas pēc sarunām mierīgā ceļā. Policiju iesaistīt īsti nevēlos. Saprotu arī, ka nevar tik vienkārši izlikt, ja viņiem ir bērns. Kā man ir iespējams rīkoties šādā situācijā? Vai iet uz tiesu? Vai šo visu var nokārtot, neiesaistot policiju?

A
atbild:
17. janvārī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Pirmšķietami var secināt, ka šo jautājumu nav iespējams nokārtot, iesaistot policiju. Policijai šādā gadījumā nav pamata izlikt personas no dzīvesvietas, jo viņi jau dzīvoja šajā īpašumā pirms vēl to iegādājāties.

Apstāklis, ka personas dzīvo īpašumā bez rakstveidā noslēgta līguma un neesat pret to protestējuši, liecina par faktiski noslēgtu patapinājuma līgumu. Ne vienmēr līguma noslēgšanai jums ir jāsastāda līgums rakstveidā un jāparaksta, daudzus līgumus mēs noslēdzam tikai ar nodomu un darbībām. Par patapinājuma priekšmetu var būt kā kustamas, tā arī nekustamas lietas. Arī atļauja dzīvot īpašumā bez maksas ir patapinājuma līgums. Atbilstoši Civillikuma 1951. pantam, ja kāds patapina lietu, neaprobežojot tās lietošanas veidu un laiku, tad viņš var atprasīt lietu ikkatrā laikā.

Jūs jau esat informējuši patapinājuma ņēmēju, ka vēlaties atprasīt lietu. Šobrīd faktiskā situācija ir tāda, ka patapinājuma ņēmējs prettiesiski lietu neatdod. Tomēr tas nesakrīt ar Civillikuma 1962. panta noteikumiem, nedrīkst lietu aizturēt vai izvairīties to atdot.

Līdz ar to savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzībai varat vērsties tiesā, lai izliktu minētās personas no mājas.

Policija nevar palīdzēt, jo policistiem nav pienākuma pārbaudīt, uz kāda pamata vai cik sen personas dzīvo mājā, kā arī nevar izvērtēt, kāpēc personas nereaģē uz pieprasījumu atbrīvot īpašumu. Tomēr pēc labvēlīga tiesas sprieduma no īpašuma personas varēs izlikt tiesu izpildītājs: viņa rīcībā jau būs spēkā stājies tiesas nolēmums, kurā tiesa būs nolēmusi, ka personu izlikšanai no mājas ir tiesisks pamats.

Apstāklis, ka personām ir bērns, neliedz jums veikt šādas darbības.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas