E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18837
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
5
5

Laulāto mantiskās attiecības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2019
Iveta

Labdien! Biju laulībā 14 gadus. Laulības laikā ir paņemts hipotekārais kredīts dzīvoklim: vīrs bija kredīta ņēmējs, bet es – galvotāja. Man kā galvotājai bija nodrošinājums pirmajai iemaksai: 5 tūkstoši. Pirmos divus gadus viss bija labi, vīrs strādāja un maksāja kredītu. Pēc tam tikai pagaidu darbi, man kā galvotājai nācās maksāt kredītu. Laulības līgums nebija noslēgts. Tagad par labu savai turpmākajai dzīvei izvēlējos šķirties no vīra, kurš visu laiku jāuztur. Laulību šķīra, abi nepilngadīgie bērni dzīvo pie manis. Dzīvoju ar bērniem dzīvoklī, no kura bijušais vīrs dzen ārā, jo viņš esot dzīvokļa īpašnieks, bet es neesmu nekas un dzīvoklī uzturēties nedrīkstu. Vai es, aizejot prom no dzīvokļa un tai pašā laikā turpinot būt galvotāja, varu tiesā pieprasīt, lai vīrs atmaksā līdzekļus, kurus es kā galvotāja esmu samaksājusi pa visiem šiem gadiem (jo viņš 13 gadus oficiāli nekur nestrādāja)? Vai varbūt ir iespēja pārformēt īpašuma tiesības uz mana vārda, jo kā galvotāja savu maksātspēju esmu pierādījusi. Ko iesakāt labāk darīt? Jo pēc laulības šķiršanas mani no dzīvokļa dzen ārā.

A
atbild:
09. janvārī, 2020

Saskaņā ar Civillikuma 89. pantu “katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu.

Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Savukārt 77. pants noteic, ka “tiesa laulību nešķir, ja laulātie nav vienojušies par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesību, bērna uzturlīdzekļiem, kopīgās mantas sadali vai attiecīgas prasības nav izšķirtas pirms laulības šķiršanas un netiek celtas kopā ar prasību par laulības šķiršanu”.

Kā tas izriet no jautājuma, pušu starpā laulība jau ir izšķirta, tas nozīmē, ka lietā ir panākta vienošanās par kopīgās mantas (arī dzīvokļa) sadali. Likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums kļūst neapstrīdams: tas nozīmē, ka saskaņā ar Civilprocesa 132. panta 1. daļas 5. punktu starp tām pašām pusēm, par to pašu priekšmetu un uz tā paša pamata, kas jau ir izskatīta pēc būtības, atkārtota tiesvedības procesa ierosināšana nav pieļaujama.

Līdz ar to, ja Jūs pēc laulības šķiršanas turpināt maksāt hipotekāro kredītu (kā galvotāja), Jums ir prasījuma tiesības pret kredīta ņēmēju (Jūsu bijušo vīru) un varat celt īpašuma prasību tiesā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas