E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18832
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Algas piedziņa jāprasa tiesā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. decembrī, 2019
Linda

Labdien! Kopš 28.03.2019. esmu darba attiecībās (biroja vadītāja). Līgumā minētā alga ir 1170,00 eiro bruto. No aprīļa līdz augustam savā kontā saņēmu nemainīgi 800,00 eiro.
03.09.2019. devos bērna kopšanas atvaļinājumā, bet nesaņēmu izmaksu par martā nostrādātajām dienām, pēdējo darba mēnesi (augustu) un septembrī nostrādātajām dienām. Cenšoties atgūt neizmaksāto, nonācu pie atskārsmes, ka darba devējs katru mēnesi ir mani krāpis gan attiecībā uz izmaksāto naudu, gan nodokļiem.
Skatos, arī VSAA ir iesniegti aplami dati, kas neatbilst līgumam un saņemtajai naudai.
Kopā tas iespaido visu manu turpmāko pabalstu aprēķinu.
Es arī vērsos pie darba devēja, kurš ar mani nekontaktējas un atbildes nesniedz.
25.09.2019. tika ieskaitīta alga par augustu 833,04 eiro (kas ir pirmā korektā alga visā sadarbības laikā). Bet joprojām ir parāds gan man, gan valstij.
Darba laika tabeles nebija.
Algas aprēķina lapa arī ne reizi netika iedota, pat aicināju to izsniegt oficiālā vēstulē, uz kuru netika reaģēts.
Ņemot vērā visu iepriekš minēto, gan abas B lapas, gan tālākie aprēķini ir nepareizi uz mazāki, nekā tiem būtu jābūt.
Esmu vērsusies gan VID, gan Valsts darba inspekcijā, bet piespiest darba devēju labot datus neviens nevar. Kā vēl var rīkoties, lai izcīnītu taisnību šajā jautājumā un beidzot saņemtu pabalstus, kas man pienākas?

A
atbild:
21. janvārī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Likuma “Par grāmatvedību” 2. pants noteic, ka par grāmatvedības kārtošanu ir atbildīgs uzņēmuma vadītājs.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 585 “Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju” 70. punkts noteic, ka uzņēmuma vadītājs nodrošina uzņēmuma grāmatvedības kontroles sistēmas izstrādi, ieviešanu un uzturēšanu.

Likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli 31. pants noteic, ka darba devējs (ienākuma izmaksātājs) ir atbildīgs par termiņā nesamaksāto nodokli.

Arī likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteic darba devēja atbildību par likuma pārkāpumiem.

Ņemot vērā iepriekšminēto, normatīvajos tiesību aktos ir noteikta nepārprotama darba devēja atbildība ne tikai par korektu grāmatvedības vešanu, bet arī pareizu nodokļu un sociālo iemaksu aprēķināšanu, ieturēšanu un samaksāšanu valsts budžetā. Pienākums sniegt ziņojumus par iemaksu objektu un iemaksām, kā arī veikt attiecīgās iemaksas ir darba devējam, nevis darbiniekam. Līdz ar to attiecīgā pienākuma izpilde ir atkarīga no darba devēja. Noslēdzot darba līgumu, darba devējam rodas pienākums gan pret darbinieku – samaksāt darba samaksu, gan pret valsti – nomaksāt nodokļus.

Tādējādi Jums kā darbiniecei ir prasījuma tiesības pret darba devēju par neizmaksātās darba samaksas daļas piedziņu, kā arī ir tiesības apstrīdēt VSAA lēmumu, ar kuru tika noteikts pabalsta apmērs. Proti, Jūs varat lūgt pārrēķināt pabalstu, ņemot vērā darba līgumā noteikto darba samaksas apmēru. Jums ir jāpierāda pielīgtās darba samaksas apmērs (ir noslēgts darba līgums), un, tieši ņemot vērā darba līgumā pielīgto darba samaksas apmēru, būtu aprēķināms pabalsta apmērs. Visticamāk, ka VSAA pieņemto lēmumu atstās negrozītu (tāda ir “ierastā” prakse), taču Jums ir tiesības pārsūdzēt VSAA lēmumu tiesā.

Kā sarbiniecei Jums nav prasījuma tiesības pret darba devēju par nodokļu un sociālo iemaksu veikšanu valsts budžetā, jo nesamaksātos nodokļus un iemaksas piedzīt no darba devēja par labu valstij var tikai kompetentās valsts institūcijas. Datu labošana ir tikai tehniskas dabas jautājums, kas konkrētajā situācijā ir otršķirīgs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas