E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18822
Lasīšanai: 2 minūtes

Klienta tiesības iepazīties ar savu lietu un ierobežojumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2019
Maiga

Labdien! Vai personai ir tiesības iepazīties ar visiem savas lietas materiāliem, kuri ir sociālo dienestu rīcībā? Kādas likuma normas to nosaka?

A
atbild:
02. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Personai ir tiesības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iepazīties ar savu klienta lietu. Tiesības iepazīties ar lietu neattiecas uz informāciju, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem nav izpaužama.

Administratīvā procesa likuma 61. pantā (“Tiesības iepazīties ar lietu”) noteikts, ka administratīvā procesa dalībniekam ir tiesības iepazīties ar lietu un izteikt savu viedokli jebkurā procesa stadijā. Šīs tiesības neaptver informāciju, kas saskaņā ar šā likuma 54. panta otro daļu vai citiem likumiem nav izpaužama. Likuma 54. panta otrā daļa paredz, ka informāciju, kas atklāj tās personas identitāti, kura ziņojusi par tiesību pārkāpumu, var sniegt tikai ar šīs personas piekrišanu, izņemot tiesību normās noteiktos gadījumus.

Savukārt Informācijas atklātības likums attiecībā uz informāciju iestādes iekšējai lietošanai nosaka:

(1) Par iestādes iekšējās lietošanas informāciju uzskatāma informācija, kas iestādei nepieciešama, sagatavojoties lietu kārtošanai.

(2) Ierobežota pieejamība attiecas arī uz dokumentiem, kuri izstrādāti sakarā ar iestādes sagatavošanos lietu kārtošanai un kurus izstrādājuši:

1) attiecīgajai lietai īpaši pieaicināti padomdevēji vai lietpratēji;

2) viena iestāde citas iestādes lietošanai.

(3) Ierobežotas pieejamības statusu iestādes iekšējās lietošanas informācijai lietu sagatavošanas procesā var piemērot tikai līdz brīdim, kad iestādes lēmums par attiecīgo lietu pieņemts vai dokuments, kas netiek klasificēts kā ierobežotas pieejamības dokuments, nosūtīts adresātam.

(4) Iekšējās lietošanas informāciju, kas klasificēta kā ierobežotas pieejamības informācija, attiecīgā iestāde reģistrē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas