E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18808
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Ja apdrošināšanas stāžs ir mazāks par gadu, nav tiesību uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2019
Estere

Labdien! Situācija: esmu sākusi strādāt šā gada septembrī pilnu slodzi (40 stundas nedēļā). Pēc gada plānoju studēt pilna laika klātienē bakalaura studijās. Tas nozīmētu, ka nākamā gada septembrī man neizbēgami nāktos pārtraukt darba attiecības. Taču zināms, ka pēc viena nostrādāta gada varu pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu. Līdz studiju sākumam sanāk, ka būšu nostrādājusi precīzi gadu. Taču ģimenes apstākļu dēļ biju spiesta ņemt bezalgas atvaļinājumu uz nedēļu, kas nozīmē, ka no veselā gada, ko būšu nostrādājusi, nedēļu netika veiktas sociālās iemaksas. No tā izriet šādi jautājumi: vai, neraugoties uz bezalgas atvaļinājumu vienas nedēļas garumā tieši gadu ilgušās darba attiecībās, varu pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu? Vai šim vienam gadam, kas nepieciešams, pretendējot uz bezdarbnieka pabalstu, obligāti jābūt nostrādātam tikai vienā darbavietā? Ja gads vienā darbavietā nav obligāts, kā darbavietas maiņa ietekmē bezdarbnieka pabalsta izmaksu? Paldies!

A
atbild:
21. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir tad, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Par jautāto saistībā ar bezalgas atvaļinājumu darba attiecību laikā skaidrojumu sniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Aiva Zīrāka:

“Saskaņā ar likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 6. panta pirmās daļas 1. punktu periodā no 1997. gada 1. janvāra apdrošināšanas stāžu, kas dod tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, veido periodi, par kuriem veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”.

Laika periodā, kurā persona atrodas atvaļinājumā bez darba algas saglabāšanas un šī iemesla dēļ negūst ienākumus, obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam par personu nav jāveic, un tās arī netiek veiktas. Līdz ar to šis periods neveido apdrošināšanas periodu un netiek ieskaitīts kopējā apdrošināšanas stāžā.

Ja kopējais apdrošināšanas stāžs ir mazāks par gadu, tad personai nebūs tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu (likuma 3. panta pirmā daļa un 5. panta pirmā daļa).

Kas attiecas uz jautāto par to, vai tiesības uz bezdarbnieka pabalstu paredzētas tikai tad, ja šis gads nostrādāts tikai vienā darbavietā, tad atbilde ir – nē. Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu neierobežo darbavietu skaits apdrošināšanas periodā, likums neprasa, lai apdrošināšana bezdarbam šajā periodā būtu vienā darbavietā.

Darbavietas maiņa neietekmē arī pabalsta izmaksu.

Ja ir noteiktas tiesības uz pabalstu, to aprēķina no vidējās iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss. Aprēķinā neiekļauj tos divus mēnešus, kuros personai bijusi viszemākā un visaugstākā apdrošināšanas iemaksu alga.

Plašāks izklāsts par bezdarbnieka pabalstu atrodams VSAA mājaslapā. Šajā informācijā ir arī paskaidrots, kādos gadījumos pabalstu piešķir ar laika nobīdi: ja kļūst par bezdarbnieku pēc darba attiecību izbeigšanas uz paša uzteikuma pamata vai sakarā ar pārkāpumu, tad bezdarbnieka pabalstu piešķir no pieprasījuma iesniegšanas dienas, bet ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas