E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18806
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Tiesības uz darbu pēc BKA

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2019
Vita

Labdien! Pēc dekrēta jāatgriežas atpakaļ darbā, bet personāldaļa paziņoja, ka manā vietā tagad strādā labāks darbinieks, tādēļ viņi nevar piedāvāt man veco amatu un algu.
Vai šajā gadījumā varu prasīt atlaišanas kompensāciju? Ja varu, tad tikai vienas algas apmērā? Šajā darbavietā strādāju mazāk nekā piecus gadus. Vai iespējams prasīt vairāk, jo tomēr palieku bez iztikas līdzekļiem?

A
atbild:
19. decembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas darba devējam atbilstoši Darba likuma 156. panta ceturtajai daļai Jums ir  jāsaglabā iepriekšējais darbs un tie paši nodarbinātības noteikumi, kā arī darba samaksa.

Ja uzņēmumā ir mainījušies apstākļi un darba devējam patiešām nav iespēju Jums piedāvāt to pašu darbu, tad Jums ir tiesības prasīt darba devējam nodrošināt Jūs ar līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu, turklāt  ar ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Ja darba devējs Jums piedāvā citu darbu un grozījumus darba līgumā, bet Jūs tiem nepiekrītat, tad Jūs var atlaist no darba, pamatojoties uz Darba likuma 98. pantu un 101. panta noteikumiem.

Atlaišanas pabalsta izmaksa ir saistīta ar uzteikumā norādīto likumīgo pamatojumu. Pabalsta izmaksas apmērus regulē Darba likuma 112. pants. Mazāku pabalstu, kādu paredz likums, darba devējs izmaksāt nevar.  Savukārt lielāka atlaišanas pabalsta prasīšana no Jūsu puses ir vērtējama kā iespēja, ko darba devējam izteikt.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas