E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18796
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai uzturlīdzekļu apmēru iespējams mainīt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2019
Adriāns

Labdien! Vai pēc kāda laika ir iespējams piešķirt lielākus uzturlīdzekļus, nekā noteikusi tiesa? Uzturlīdzekļi ir daudzreiz lielāki nekā minimālie. Paldies!

A
atbild:
13. janvārī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Tiesas noteikto uzturlīdzekļu apmēru ir iespējams mainīt. Šādu iespēju paredz Civilprocesa likuma 203. panta ceturtā daļa, kurā teikts: ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru no atbildētāja piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu.

Tas gan nenozīmē, ka tiesa prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu noteikti apmierinās. Atbilstoši Civilprocesa likuma 10. pantā noteiktajam sacīkstes principam puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā – katra puse pierāda tiesai savu prasījumu pamatotību. Tas nozīmē, ka nepieciešamība pēc lielāka uzturlīdzekļu apmēra ir jāpamato un jāpierāda, iesniedzot dokumentus, kas apliecina bērna vajadzības, to izmaksas un abu vecāku materiālās iespējas tās apmierināt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas