E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18792
Lasīšanai: 4 minūtes

Ceļu satiksme dzīvojamā zonā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2019
Ija Rogozina

Kur var novietot juridiskās personas vieglo automašīnu pastāvīgai stāvēšanai? Mums ir daudzdzīvokļu māja, dažiem dzīvokļu īpašniekiem ir juridiskās personas, kas reģistrētas citā vietā, bet viņi savas automašīnas pastāvīgi tur pie mūsu mājas, tāpēc citiem nav vietas, kur novietot savu auto. Šo cilvēku paskaidrojums: kur gribu, tur arī turēšu auto, pat ja tas reģistrēts citā vietā. Kāda nozīme ir auto reģistrācijas vietai?

A
atbild:
18. decembrī, 2019

Ceļu satiksmi, arī transportlīdzekļu novietošanu, reglamentē Ceļu satiksmes likums un Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumi Nr. 279 Ceļu satiksmes noteikumi.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 1. panta 5. punktu ceļu satiksme ir “attiecības, kas rodas, pārvietojoties pa ceļiem ar transportlīdzekļiem vai bez tiem”, savukārt saskaņā ar šīs pašas tiesību normas 1. panta 3. punktu ceļš ir “jebkura satiksmei izbūvēta teritorija (autoceļš, iela, prospekts, šķērsiela un tamlīdzīgas teritorijas visā platumā, ieskaitot brauktuvi, ietves, nomales, sadalošās joslas un saliņas). Ceļa kompleksā ietilpst ceļš, mākslīgās būves (tilti, satiksmes pārvadi, tuneļi, caurtekas, ūdens novadīšanas ietaises, atbalsta sienas un citas būves), ceļu inženierbūves (pasažieru sabiedrisko transportlīdzekļu pieturvietas un paviljoni, bremzēšanas un paātrinājuma joslas, transportlīdzekļu stāvvietas, atpūtas laukumi, velosipēdu ceļi un ietves, ceļu sakaru un apgaismojuma līnijas, elektrotransporta kontakttīkli un citas inženierbūves), satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi (ceļa zīmes, luksofori, signālstabiņi, aizsargbarjeras, gājēju barjeras, vertikālie un horizontālie ceļa apzīmējumi un citi tehniskie līdzekļi)”.

Tādējādi, ņemot vērā minētās tiesību normas, ceļu satiksme ir iespējama arī daudzdzīvokļu namu pagalmos un privātajās teritorijās un attiecībā uz šādu satiksmi ir piemērojami Ceļu satiksmes noteikumi. Jūsu aprakstītajā situācijā pirmšķietami ir piemērojamas ceļu satiksmes noteikumu prasības dzīvojamā zonā.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumu 144. pantu (13. Ceļu satiksme dzīvojamās zonās) minētās prasības attiecas arī uz daudzdzīvokļu namu pagalmiem.

Minēto noteikumu 141. pants nosaka: “Transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transport­līdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu.”

Tādējādi, ja dzīvokļu īpašnieku kopība nav noteikusi daudzdzīvokļu nama pagalma (kopīpašuma) īpašu izmantošanas režīmu (kopīpašuma atsevišķas lietošanas tiesības), t. i., ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu nav izveidota specializēta transportlīdzekļu novietne (stāvvietas), kuru lietošanai ir piešķirtas speciālas atļaujas, tad šāda teritorija ir koplietošanas teritorija, kurā transportlīdzekļus, nepārkāpjot ceļu satiksmes noteikumu prasības, ir tiesīgas novietot jebkuras personas. Transportlīdzekļu īpašumtiesībām šajā sakarā nav nekādas nozīmes

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas