E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18772
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļus piedzen no dzimšanas apliecībā ierakstītā tēva

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2019
liga broka

Labdien! Vai ir iespējams pieprasīt no īstā bērna tēva uzturlīdzekļus (nevis tā, kurš norādīts dzimšanas apliecībā)? Kā varu to izdarīt?

A
atbild:
13. janvārī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai no bērna tēva prasītu uzturlīdzekļus, ir nepieciešams apstiprinājums, ka konkrētā persona ir bērna tēvs. To apliecina attiecīgs ieraksts bērna dzimšanas apliecībā, kam ir tiesiska nozīme neatkarīgi no bērna bioloģiskās izcelsmes. Tātad, ja vīrietis ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, Jums ir tiesības lūgt šai personai kā bērna juridiskajam tēvam un likumiskajam pārstāvim nodrošināt uzturlīdzekļus bērna uzturam. Ja persona brīvprātīgi uzturlīdzekļus nemaksā, jāuzsāk uzturlīdzekļu piedziņas process.

Ja šī persona neko nav darījusi, lai apstrīdētu paternitāti (to iespējams izdarīt, tikai ceļot attiecīgu prasību tiesā par paternitātes apstrīdēšanu), uz tās pleciem gulstas visi no Civillikuma izrietošie vecāka pienākumi un tiesības, arī pienākums nodrošināt līdzekļus bērna uzturam.

Savukārt, lai piedzītu uzturlīdzekļus no bērna bioloģiskā tēva, vispirms būtu jāanulē līdzšinējais ieraksts par bērna tēvu un no jauna jānosaka paternitāte. Paternitāti var apstrīdēt tikai tiesā, ievērojot likumā noteikto kārtību. Tā nedaudz atšķirsies atkarībā no tā, vai paternitāte bērnam tika noteikta, brīvprātīgi atzīstot paternitāti (ieraksts dzimšanas apliecībā tika veikts, vīrietim un bērna mātei personiski iesniedzot iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā par paternitātes atzīšanu) vai pēc paternitātes pieņēmuma (bērns piedzima laulības laikā, un paternitāte tika noteikta automātiski). Turklāt jāņem vērā, ka likumdevējs ir ierobežojis gan laika periodu, kurā ir iespējams apstrīdēt paternitāti, gan personu loku, kuras to var darīt, gan iemeslu.

Plašāks skaidrojums par iespējām apstrīdēt paternitāti, ja bērns piedzimis laulībā, pieejams publikācijā “Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – svarīgs divu gadu termiņš”. Ja bērns piedzimis, vecākiem neesot laulībā, paternitātes apstrīdēšanas iespējas izklāstītas skaidrojumā “Atzītas paternitātes apstrīdēšana un bērna tiesības uz tiesisko stabilitāti”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas