E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18769
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Atvaļinājuma kompensācijas aprēķins par vairākiem gadiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2019
Māra

Labdien! Kā pareizi aprēķināt atvaļinājuma kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu 2015.–2016. gadā, ja norādītas stundas tarifa likmes atsevišķi par 2015. un 2016. gadu? Vai jārēķina katrs gads atsevišķi, ja, beidzot darba attiecības, kompensāciju rēķina no vidējās izpeļņas?

A
atbild:
12. decembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma kompensācijas aprēķināšanai vienmēr izmanto vidējās izpeļņas aprēķinu, kas noteikts Darba likuma 75. pantā: “Visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar šo likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām. Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.”

Likumdevējs nav noteicis nekādu citādu aprēķinu veikšanu, ja, darba attiecības izbeidzot, ir jāizmaksā neizmantotā atvaļinājuma kompensācija par vairākiem iepriekšējiem gadiem.

Tas nozīmē, ka dienas vai stundas vidējā izpeļņa ir jāaprēķina no darbinieka pēdējo sešu mēnešu darba samaksas un kompensācijā izmaksājama summa atbilstoši neizmantoto atvaļinājuma dienu skaitam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas