E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18765
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Parādu piedziņas process

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2019
Yoh

Labdien! Vai parādu piedzinēju kantorim, ja tas ir iesniedzis tiesā prasību par parāda piedzīšanu no ārzemēs dzīvojošas personas, iepriekš par to būtu jāinformē šī persona? Visa sarakste ir notikusi e-pastā.

A
atbild:
18. decembrī, 2019

Parādu ārpustiesas piedziņas procesu un parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēju darbību Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējs, uzsākot piedziņas procesu, sniedz parādniekam informāciju, kas minētā likuma 7. panta 1. daļā. Saskaņā ar minētā likuma 8. pantu parādniekam ir pienākums sadarboties ar kreditoru un parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju.

Saziņu, kas notiek starp kreditoru vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju un parādnieku, reglamentē likuma 11. pants, kas nosaka:

“Ja likumā nav noteikts citādi, ar parādnieku sazinās, izmantojot tos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, kas norādīta kreditora un parādnieka noslēgtajā tiesiskajā darījumā.

(2) Ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot šā panta pirmajā daļā minētos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, vai ja to ir lūdzis pats parādnieks, kreditors un parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs izmantot kontaktinformāciju, kas tam ir kļuvusi zināma vai iepriekšējās sadarbības laikā izmantota saziņai ar parādnieku.

(3) Ja parādnieks nav sasniedzams, izmantojot šā panta pirmajā vai otrajā daļā minētos saziņas līdzekļus un kontaktinformāciju, saziņu ar parādnieku īsteno rakstveidā, nosūtot nepieciešamo informāciju uz parādnieka deklarētās dzīvesvietas adresi.”

Kreditora vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēja tiesības ierosināt civillietu (celt prasību tiesā) pret parādnieku reglamentē Civilprocesa likums.

Tiesa, saņemot prasītāja prasības pieteikumu, tā norakstu nosūta atbildētājam paskaidrojumu sniegšanai Civilprocesa likuma 56. pantā noteiktajā kārtībā.

Atsevišķa atbildētāja informēšana par prasības iesniegšanu tiesā normatīvos aktos nav paredzēta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas