E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18764
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Darbinieku atbildība un sodu piemērošana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2019
Alexandra

Labdien! Darbā par darbinieka kļūdām, kuras ir saistītas ar darba pienākumiem, ir noteikti sodi (par katru kļūdu attiecīgs naudas apmērs), kā arī par disciplīnu jeb “pienākumu pildīšanu neatbilstoši prasībām” paredzēts sods (nauda tiek ieturēta no darba devēja bonusa piemaksas). Vai tas nav dubultsods par nekvalitatīvu darba pienākumu pildīšanu, un vai šos sodus var piemērot vienlaikus?

A
atbild:
12. decembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Noslēdzot darba līgumu, pusēm rodas noteikti pienākumi, kuru nepildīšana vai nepienācīga pildīšana rada atbildību. Darba tiesiskajās attiecībās var iestāties: kriminālatbildība, administratīvā atbildība, civiltiesiskā atbildība un disciplinārā atbildība.

Darbinieka atbildību darba attiecību ietvaros regulē Darba likuma 23. nodaļas 83.–90.pants.

Jūsu sniegtā informācija neļauj pilnībā saprast, vai runa ir par darbinieku civiltiesisko atbildību vai disciplināratbildību.

Vispārēji darbinieka disciplināratbildība iestājas, ja darbinieks ir vainīgs prettiesiskā darbībā: nepienācīgi vai nolaidīgi pilda savus darba pienākumus, bezdarbībā nestrādā, pārkāpj noteikto darba kārtību vai darba līgumu. Par to darba devējs var piemērot disciplinārsodu. Disciplinārsodu nosaka iekšējās kārtības noteikumos. Par vienu pārkāpumu var piemērot tikai vienu sodu.

Savukārt civiltiesiskā atbildība iestājas, ja darbinieka rīcība ir prettiesiska un saistīta ar darba devējam radušos mantiski novērtējamu zaudējumu esamību. Tādā gadījumā darbiniekam ir pienākums atlīdzināt darba devējam zaudējumus, ievērojot zaudējumu atlīdzināšanas kārtību.

Lai izvērtētu uzņēmumā piemēroto naudas sodu atbilstību tiesiskajam regulējumam, Jums var ieteikt ar iekšējo dokumentu, kuros tie noteikti, vērsties Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas