E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18746
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja darbinieks nepiekrīt darba līguma grozījumiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2019
Viktorija

Labdien! Man ir blakusdarbs, pie attiecīgā darba devēja strādāju no 02.01.2017. No 01.07.2019. notika reorganizācija, kuras dēļ mainījās struktūrvienība. Vienošanās līgumā ar darba devēju tika saglabātas iepriekšējās darba samaksas nosacījumi (stundas likme) un darba laiks. Tagad darba devējs mutiski paziņoja par darba samaksas izmaiņām no stundu likmes uz akorda algu un darba laika maiņu no 01.01.2020. Ja es neparakstu vienošanos, vai man vajag atstrādāt vienu mēnesi? Vai, pārtraucot darba attiecības, ir izmaksājams atlaišanas pabalsts? Un, ja vienošanās tiktu parakstīta vēlāk par 01.01.2020., kādai būtu jābūt samaksai par janvārī nostrādāto laiku? Paldies!

A
atbild:
12. decembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jebkuri grozījumi pašreizējā darba līgumā ir noformējami rakstveidā kā vienošanās, ko paraksta abas puses. Mainoties darba līguma nosacījumiem, arī darba samaksai un darba laikam, par izmaiņām darbinieku informē rakstveidā (nevis mutiski) ne mazāk kā vienu mēnesi iepriekš.

Ja darbinieks nepiekrīt turpināt strādāt atbilstoši piedāvātajiem darba līguma grozījumiem, tad, pamatojoties uz  Darba likuma 98. panta pirmo daļu un saskaņā ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas noteikumiem darba devējam ir tiesības ne vēlāk kā vienu mēnesi iepriekš rakstveidā uzteikt darba līgumu.

Faktiski tas nozīmē, ka darba devējs piedāvātajā darba līgumu grozījumu saturā jau iekļauj atsauci uz abiem iepriekš minētajiem pantiem par darba līguma laušanu. Izlemjot par darba attiecību pārtraukšanu, darbiniekam būs jānostrādā vēl viens mēnesis.

Atlaišanas pabalsta izmaksu obligātā kārtā darba devējam uzliek Darba likuma 112. pantā minētie apstākļi, proti – norādītais uzteikuma pamatojums.

Vienošanās par darba samaksas izmaiņām nevar būt spēkā ar atpakaļejošu datumu. Ja darba attiecības turpināsies atbilstoši darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem un samazinās darbinieka darba samaksa, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam iepriekš noteikto darba samaksu, bet, ja darbiniekam noteikta akorda alga, – vidējo izpeļņu vienu mēnesi pēc darba līguma grozīšanas dienas. To paredz Darba likuma 98. pants.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas