E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18745
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā tikt atvaļinājumā?

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2019
Zigis

Labdien! Darba devējs neļauj man izmantot ikgadējo atvaļinājumu: aizbildinās ar to, ka daudz darba. Pieprasīju, lai izmaksā vismaz atvaļinājuma naudu, bet tas netiek darīts. Ko man iesākt? Esmu nostrādājis 14 mēnešus, neesmu izmantojis nevienu dienu kā atvaļinājuma dienu.

A
atbild:
12. decembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ikvienam darbiniekam ir tiesības uz atpūtu un darba devēja piešķirtu apmaksātu atvaļinājumu, ievērojot pušu vēlmes un iespējas. Parasti uzņēmumos atvaļinājumus laikus plāno grafikā, nodrošinot darbiniekiem tiesības uz atpūtu un šo darbinieku aizvietošanu.

Saspringtās situācijās Darba likums dod tiesības atvaļinājumu pārcelt, ja tā piešķiršana darbiniekam pilnā apmērā kārtējā gadā var nelabvēlīgi ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā.

Tādā gadījumā ar darbinieka rakstveida piekrišanu pieļaujams pārcelt atvaļinājuma daļu uz nākamo gadu, nosakot, ka atvaļinājuma daļa kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Pārcelto atvaļinājuma daļu pēc iespējas pievieno nākamā gada atvaļinājumam. Atvaļinājuma daļu var pārcelt tikai uz vienu gadu.

Jānorāda, ka darba devējam nav likumīgu tiesību turpināt nodarbināt darbinieku, atvaļinājumu nepiešķirot, bet tā vietā izmaksājot atvaļinājuma naudu. Tāda situācija ir iespējama tikai tad, ja darba attiecības tiek izbeigtas.

Ja ir izveidojies atvaļinājuma uzkrājums, Jums var ieteikt vērsties pie darba devēja ar rakstveida iensiegumu par atvaļinājuma pārcelšanu vai piešķiršanu pa daļām saskaņā ar vienošanos, atsaucoties uz Darba likuma 149. panta otro daļu.

Darba likums paredz, ka viena atvaļinājuma daļa nedrīkst būt īsāka par divām kalendāra nedēļām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas