E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18726
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Nekustamā īpašuma nodokļa aprēķina kārtībā nav paredzēti izņēmumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2019
Lauma Uzija

Esam divi kopīpašnieki zemesgabalam Jūrmalā. Man lietošanā ir 700 m2, un otram kopīpašniekam (kaimiņam) – 400 m2. Manā īpašumā ir māja, kas atrodas uz mana zemesgabala domājamām daļām. Zemesgrāmatā ir ierakstīti zemes lietošanas kārtības notiekumi. Kaimiņš iebilst, ka viņam tiek aprēķināta NĪN nodokļa daļa par manu māju. Es izrādu labo gribu un kompensēju šo NĪN daļu kaimiņam. Vai ir iespējams nokārtot, lai es varētu maksāt visu NĪN par māju, neiesaistot kaimiņu un neizbeidzot kopīpašumu? Kaimiņš neiebilst par zemes nodokļa maksāšanu par savām 400 m2 zemes domājamām daļām. Es gribētu maksāt visu NĪN par māju.

A
atbild:
02. janvārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vienošanās par kopīpašuma lietošanas kārtības noteikšanu, ja arī atzīme par to ir zemesgrāmatā, nenozīmē reālu kopīpašuma sadali. Katram kopīpašniekam īpašuma tiesības ir tikai uz domājamo daļu kopīpašumā, par kuru arī tiek aprēķināts nekustamā īpašuma nodoklis.

Kopīpašnieku slēgtās savstarpējas privāttiesiskas vienošanās par konkrētu īpašumu lietošanas kārtību atvieglo kopīpašnieku attiecības saistībā ar īpašuma lietošanu dabā, bet nemaina tā tiesisko statusu. Kopīpašuma gadījumā katrai personai nav īpašuma tiesību uz vienu konkrētu nekustamā īpašuma nodokļa objektu, jo tā ir domājamā daļa no kopīpašumā esoša objekta. Līdz ar to nekustamā īpašuma nodokļa objekts ir domājamā daļa, nevis konkrētajam maksātājam lietošanā nodotā.

Nekustamā īpašuma nodoklis tiek aprēķināts saskaņā ar likumu “Par nekustamā īpašuma nodokli” atbilstoši zemesgrāmatā nostiprinātajām īpašuma tiesību domājamajām daļām.

Likuma 2. panta ceturtā daļa noteic, ka nekustamā īpašuma nodokli par nekustamo īpašumu, kas uz kopīpašuma tiesību pamata pieder vairākām personām vai atrodas kopvaldījumā, maksā katrs kopīpašnieks (kopvaldītājs) atbilstoši savai domājamai daļai kopīpašumā (kopvaldījumā).

Civillikuma 1067. pants nosaka: “Īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība.” Un 1071. pants nosaka: “Uz kopējo lietu gulošās nastas, apgrūtinājumi un lietas uzturēšanai vajadzīgie izdevumi jānes kopīpašniekiem samērīgi ar viņu daļām.”

Likumi neparedz izņēmumus nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam kopīpašumā esošam objektam neatkarīgi no pušu vienošanās par nekustamā īpašuma lietošanas kārtību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas