E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18716
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu pēc BKA

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2019
Kristīne

Labdien! Mana situācija ir šāda: bērnam februārī būs pusotrs gadiņš, līdz ar to vajadzētu iet bērnudārzā, taču viņš tiks dārziņā tikai no divu gadu vecuma vai vēlāk. Līdz ar to strādāt vēl nav iespējams. Pabalsti, cik saprotu, arī pēc pusotra gada vecuma vairs nepienākas. Manas darba attiecības tūlīt tiks izbeigtas sakarā ar uzņēmuma likvidāciju. Vai ir kādi pabalsti bērniņam, ja viņš netiek bērnudārzā no pusotra gada vecuma? Vai es pati varu stāties bezdarbniekos?

A
atbild:
16. decembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

No bērna pusotra gada līdz divu gadu vecumam tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts – 42,69 eiro mēnesī.

No bērna viena gada vecuma maksā ģimenes valsts pabalstu, par pirmo bērnu ģimenē: 11,38 eiro mēnesī. Pabalsti ir jāpieprasa Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA). To var izdarīt, aizpildot e-iesniegumu vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv.

Ja tiek likvidēts uzņēmums laikā, kad saņemat vecāku pabalstu, vecāku pabalstu turpina izmaksāt tajā periodā, uz kuru pabalsts pieprasīts (jo šim pabalstam piesakoties ir izvēle – saņemt līdz bērna viena gada vecumam vai līdz bērna pusotra gada vecumam).

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir tad, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss (jāreģistrējas Nodarbinātības valsts aģentūrā);
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Kamēr kopjat bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņemat bērna kopšanas vai vecāku pabalstu, sociālās apdrošināšanas iemaksas par Jums veic valsts, apdrošinot arī bezdarba gadījumam. Līdz ar to ir paredzētas arī tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Informāciju par saviem pabalstiem varat noskaidrot ikvienā VSAA klientu apkalpošanas centrā vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas