E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18704
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

BKA pārtraukšana sakarā ar nākamo pirmsdzemdību atvaļinājumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2019
Annija

Sveiki! Tagad esmu BKA līdz 2020. gada maijam, bet jāiet atkārtoti dekrētā 2020. gada martā (jo ir iestājusies otra grūtniecība).
Zinu, ka nevaru būt divos atvaļinājumos vienlaikus. Pirms tam nerakstīju darba nekādus iesniegumus par došanos dekrētā. Pirms pāris mēnešiem darba devējs gribēja, lai pati uzrakstu atlūgumu, ko neesmu izdarījusi un nedarīšu. Tāpēc aktuāls ir jautājums, kas man ir jādara, kad vajadzēs iet dekrētā. Kā pārtraukt šībrīža BKA un sākt jaunu dekrētu? Vai man ir jāpaziņo priekšniecei, ka atkal esmu gaidībās? Kad tas ir jādara?

A
atbild:
12. decembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu gadījumā ir jāpārtrauc piešķirtais bērna kopšanas atvaļinājums, iesniedzot darba devējam iesniegumu. Darba likuma 156. panta sestā daļa paredz, ka bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšana pirms piešķirtā atvaļinājuma termiņa beigām īstenojama darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajā kārtībā vai pamatojoties uz darba devēja un darbinieka vienošanos.  

Tādējādi Jums būtu jāiesniedz darba devējam iesniegums, kurā lūdzat pārtraukt piešķirto BKA sakarā ar došanos pirmsdzemdību atvaļinājumā un norādāt ārsta noteikto slimības lapas B izsniegšanas datumu. Šādu iesniegumu darba devējam būtu jāiesniedz vismaz vienu mēnesi iepriekš, bet ne mazāk kā divas nedēļas pirms slimības lapas B (par pirmsdzemdību atvaļinājumu) izsniegšanas.

Tas nozīmē, ka Jums sakarā ar otro grūtniecību paliks neizmantota daļa no Darba likumā noteiktā bērna kopšanas atvaļinājuma par pirmo bērnu, ko Jūs varēsiet izmantot pēc saviem ieskatiem, kad noslēgsies nākamis BKA, ko piešķirs par otro bērnu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas