E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18702
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Kādi dokumenti jāiesniedz, lai sadalītu kopīpašumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2019
Aija

Kādi dokumenti no kopīpašniekiem būtu jāiesniedz , lai noskaidrotu, vai ir iespējama reālā sadale?

A
atbild:
06. janvārī, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Rolands Neilands, zvērināts advokāts

Ja kopīpašniekiem viss nekustamais īpašums – zeme un privātmājas – pieder kā viens vesels, viņi paši var izpētīt normatīvo regulējumu par zemesgabala minimālo platību attiecīgajā pašvaldības teritorijā. Saprotot, vai zemesgabals pieļauj iespēju izveidot atsevišķus divus vai vairākus zemesgabalus, var tālāk rīkoties. Protams, ir jāsaprot, vai ēka/ēkas ir izvietotas tā, ka ir iespējama reāla sadale. To visu parasti var saprast pēc diviem dokumentiem – zemes robežu plāna un ēkas kadastrālās uzmērīšanas lietas.

Katrā ziņā pēc sākotnējās izpētes ir jāvēršas vietējā pašvaldībā un jākonsultējas ar zemes ierīcības speciālistu un/vai būvinspektoru, kuri izskaidros, vai konkrētajam nekustamajam īpašumam ir iespējama reāla sadale. Tāpat šie speciālisti izskaidros, kādi tālākie soļi ir veicami, lai sadalītu īpašumu.

LV portāls skaidrojumā “Mājas sadalīšana dzīvokļu īpašumos” informēja par  nepieciešamo dokumentu apjomu:

Valsts zemes dienests (VZD) sagatavo atzinumu par daudzdzīvokļu mājas sadalīšanu dzīvokļa īpašumos un kopīpašuma domājamo daļu aprēķinu, kā arī reģistrē jaunus dzīvokļa īpašumus vai aktualizē dzīvokļa domājamās daļas, sagatavojot apliecinājumu par katru dzīvokļa īpašumu.

Lai rosinātu atzinuma sagatavošanu par ēkas sadali dzīvokļa īpašumos, ēkai ir jābūt kadastrāli uzmērītai, nodotai ekspluatācijā, ēkas galvenajam lietošanas veidam Kadastrā jābūt “dzīvojamā ēka”, visām telpu grupām jābūt reģistrētām Kadastrā, ēkai ir jābūt reģistrētai zemesgrāmatā.

VZD kopīpašuma gadījumā ir jāiesniedz visu kopīpašnieku piekrišana sadalīt nekustamo īpašumu (dokuments, kurā atspoguļota visu kopīpašnieku piekrišana ēkas sadalei dzīvokļa īpašumos un kopīpašuma domājamo daļu pārgrozīšanai).

Lai detalizētāk uzzinātu, kādi dokumenti no kopīpašniekiem būtu jāiesniedz, un noskaidrotu, vai konkrēto objektu ir iespējams reāli sadalīt, iesakām vērsties VZD.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas