E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18696
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Jāskatās, ko paredz konkrētā amata apraksts

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2019
Evija

Vai pirmsskolas izglītības iestādē, organizējot svētkus, jābūt svētku scenārijam? Vai tas jāraksta pirmsskolas skolotājam, ja pirmsskolas iestādē ir mūzikas skolotājs? Kurš atbild par zāles rotāšanu svētkiem?

A
atbild:
03. februārī, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Izglītības likuma 28. pants paredz, ka izglītības iestāde ir patstāvīga izglītības programmu izstrādē un īstenošanā, darbinieku izraudzīšanā, finanšu, saimnieciskajā un citā darbībā, ievērojot normatīvo aktu prasības. Savukārt šī likuma 30. pants noteic, ka par izglītības iestādes darbību un tās rezultātiem, par šā likuma un citu izglītības iestādes darbību reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī par intelektuālo, finanšu un materiālo līdzekļu racionālu izmantošanu atbild izglītības iestādes vadītājs. Izglītības iestādes vadītājs patstāvīgi lemj par izglītības iestādes intelektuālo, finanšu un materiālo līdzekļu izmantošanu un nosaka izglītības iestādes darbinieku darba samaksu, kas nav mazāka par Ministru kabineta noteikto darba samaksu.

Vienkāršiem vārdiem – par pirmsskolas izglītības iestādes darba organizāciju atbildīgs ir iestādes vadītājs.

Katrs darbinieks, parakstot darba līgumu, tiek iepazīstināts ar sava amata aprakstu. Amata aprakstus izstrādā darba devējs konkrētam amatam, par pamatu ņemot Profesiju klasifikatorā ietvertās kvalifikācijas pamatprasības (nepieciešamo izglītību) un profesionālās darbības pamatuzdevumus, kā arī citus normatīvos aktus, kas reglamentē konkrētas jomas profesijas.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 264 “Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām” pirmsskolas pedagogi ir atsevišķa profesiju grupa (2342), kurā ietilpst pirmsskolas izglītības skolotāji, pirmsskolas izglītības mūzikas skolotāji, kā arī pirmsskolas izglītības sporta skolotāji. Atbilstoši profesiju klasifikatoram visi pirmsskolas pedagogu profesijās nodarbinātie (gan pirmsskolas izglītības skolotājs, gan mūzikas skolotājs) organizē pirmsskolas programmas apguvi, grupu un individuālās spēles un mācību darbu pirmsskolas vecuma bērnu fiziskās, intelektuālās un sabiedriskās attīstības veicināšanai.

Profesiju klasifikators paredz šādus pamatuzdevumus pirmsskolas pedagogiem: “Veicināt bērnu fizisko, intelektuālo un sabiedrisko iemaņu attīstību; veicināt runas attīstību ar stāstu, spēļu (rotaļu), dziesmu, dzejoļu un reālu sarunu un diskusiju palīdzību; novērot bērnus, kopā ar vecākiem novērtēt viņu attīstību un apspriest iespējamās problēmas; uzraudzīt bērnu darbību, nodrošināt viņu drošību un atrisināt konfliktus; stimulēt agrīnā vecuma bērnu psihomotoro un komunikatīvo iemaņu attīstību, veicināt runas attīstību, dzimtās valodas izpratni un apguvi.”

Jāpiebilst, ka profesiju klasifikatorā nav iekļauti konkrēti amatu pienākumi, amatu apraksti, uzdevumi un funkcijas, bet gan norādīti tikai profesiju grupas profesionālās darbības pamatuzdevumi. Ja Jums nav saprotami darba pienākumi, jālūdz tos izskaidrot pirmsskolas izglītības iestādes vadītājam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas