E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18686
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Parādu piedziņa ārpustiesas ceļā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2019
Andris

Labdien! Pie tā saukto ātro kredītu kreditora man bija kredītlīnija (2000 EUR) jau kopš 2018. gada. Šī gada rudenī nokļuvu grūtībās un iekavēju maksājumus. Kreditors lauza līgumu un pārdeva manu parādu (ap 2400 EUR) ārpustiesas parādu piedzinējiem. Manā līgumā ar kreditoru bija paredzēti kredīta lietošanas procenti 0,25% dienā un līgumsods (līdz 10% no neatmaksātās summas). Kādas summas parādu piedzinēju kompānija tagad drīkstēs aprēķināt un piedzīt no manis?

A
atbild:
13. decembrī, 2019

Ja kreditors atkāpjas no aizdevuma līguma, tad kopš šī brīža aizdevuma līguma nosacījumi attiecībā uz līgumiskajiem procentiem un līgumsodu vairs nav spēkā (jo nav spēkā pats aizdevumu līgums).

Kreditors līdz līguma laušanas dienai ir veicis aprēķinu (parādsaistību apmērs), kuru cedējis (izriet no jautājuma) parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējiem. Pēc kreditēšanas līguma izbeigšanas parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējs kreditora vai savā vārdā var pretendēt vienīgi uz likumīgajiem procentiem: 6% no simta gadā (Civillikuma 1765. pants). Līgumsodu turpmāka piedziņa nav tiesiska (jo nepastāv līgums un līguma saistību pārkāpums).

Bez iepriekš minētā parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējs ir tiesīgs iekasēt maksājumus, kas saistīti ar parāda atgūšanas procesā īstenotajām darbībām. Minēto jomu un piedzenamo summu maksimālo apmēru nosaka Ministru kabineta 2013. gada 29. janvāra noteikumi Nr. 61 “Noteikumi par parāda atgūšanas izdevumu pieļaujamo apmēru un izdevumiem, kuri nav atlīdzināmi”.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā Jums ir tiesības vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā, kas ir parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēju uzraudzības iestāde Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 4. panta 1. daļas izpratnē. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas