E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18674
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā atcelt ierobežojumus dāvinājumam

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2019
Dainis

Labdien! Pirms 10 gadiem māte uzdāvināja savam dēlam īpašumu, nosakot aizliegumu bez mātes rakstiskas piekrišanas NĪ atsavināt dāvināt, izīrēt, iznomāt, mainīt, ieguldīt, ieķīlāt vai jebkādā citādā veidā apgrūtināt ar lietu tiesībām. Diemžēl dēls pēc smagas slimības nomira, tāpēc īpašums mantojumā tika dēla tuvākajam mantiniekam: viņa dēlam. Apgrūtinājums atsavināt utt. palika, jo netika pievienota mātes piekrišana atbilstoši Zemesgrāmatu likuma 61. panta pirmās daļas 3. punktā noteiktajam. Es saprotu, ka šīs apgrūtinājums joprojām ir spēkā. Kāda ir procedūra, ja māte vēlas šo aizliegumu mazdēlam noņemt (piekrišana aizlieguma atcelšanai)? Vai šis aizliegums ir spēkā visu mūžu, un kurš likums to regulē? Paldies!

A
atbild:
15. janvārī, 2020
Latvijas notārs
Jānis Skrastiņš, priekšsēdētājs, zvērināts notārs

Īpašums pāriet mantojumā ar visiem aprobežojumiem. Ja māte piekrīt aizlieguma dzēšanai, tad viņai ir jāvēršas pie notāra, kurš sastādīs attiecīgu nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatu nodaļai. Ja īpašumam ir pircējs un jau tiek gatavots darījums, māte var piedalīties līguma noslēgšanā un dot savu piekrišanu atsavināšanai, kas tiks notariāli apliecināta.

Iespēju noteikt īpašuma tiesību aprobežojumus dāvinājuma līgumā paredz Civillikums. Aizliegums atsavināt bez dāvinātāja piekrišanas ir spēkā visu dāvinātāja dzīves laiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas