E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18666
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
2
1
2

Bērna ilgstoša dzīvošana bez aizgādības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2019
Sandija

Ģimenē ir izveidojusies situācija, kurā piedzimst bērns. Bērna māte pamet vīru un bērnu (2 mēnešu vecumā) un aizbrauc uz Ameriku. Bērnu audzināšanā pieņem bērna mātes draudzene, kura vēlāk pati noslēdz laulību un kurai piedzimst divi bērni. Pamestā bērna māte atsūta no Amerikas pieteikumu tiesai par laulības šķiršanu, nenorādot, ka viņai ir bērns. Tiesa laulību izšķir, jo vīram (bērna tēvam) nav nekādu iebildumu. Bērna māte Amerikā noslēdz jaunu laulību. Paiet seši gadi. Šajā laikā bērnu audzina draudzene kopā ar saviem bērniem, taču juridiski nekādas attiecības netiek noformētas. Bērna māte, kura dzīvo Amerikā, pa telefonu interesējas par bērnu, dažkārt atsūta draudzenei naudas līdzekļus un bērnam dāvaniņas svētkos. Pāris reižu apciemo bērnu. Tā kā draudzenei nav juridisku tiesību pārstāvēt bērnu, rodas problēmas ar bērna pieteikšanu skolai. Draudzene vēršas bāriņtiesā. Bāriņtiesa sameklē īsto bērna māti, kura ierodas Latvijā un uzraksta paskaidrojumu, ka turpmāk pati audzinās savu bērnu un vedīs viņu līdzi uz Ameriku. Gan draudzene, gan arī bērns ļoti pārdzīvo, tāpēc ka nevēlas doties uz Ameriku, jo viņš ir pieradis dzīvot Latvijā un mīl pašreizējo ģimeni. Kā būtu jārīkojas pēc Latvijas Civillikuma normām? Paldies!

A
atbild:
13. janvārī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Sakarā ar to, ka juridiski nekādas darbības nav veiktas, faktiski dabā aizbildnību pār nepilngadīgo ir veicis viens cilvēks, bet juridiski bērna māte ar visām no tā izrietošajām tiesībām ir bērna bioloģiskā māte, kura vēl joprojām skaitās bērna likumīgais aizbildnis, kas īsteno aizgādību.

Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās, kā tas noteikts Civillikuma 177. pantā.

Brīdī, kad bērns tika nodots trešajai personai, tas palika bez vecāku aizgādības. Bet bez vecāku aizgādības palikušam bērnam ir ieceļams aizbildnis. Atbilstoši Civillikuma 222. panta otrajam teikumam, tiklīdz kādai personai ir informācija par gadījumu, ka nepilngadīgajam ieceļams aizbildnis, tā paziņo par to attiecīgajai bāriņtiesai. Līdz ar to bērna mates draudzenei bija pienākums vērsties bāriņtiesā jau tad, kad bērnam bija tikai divi mēneši, nevis apmēram sešus gadus vēlāk.

Atņemt bērna vecākiem aizgādības tiesības var tikai ar tiesas spriedumu. Civillikuma 200. panta otrajā daļā ir minēts tāds aizgādības tiesību atņemšanas iemesls “vecāks nenodrošina bērna aprūpi un uzraudzību, un tas var apdraudēt bērna fizisko, garīgo vai tikumisko attīstību”. Ja iepriekš minēto ilgstoši ir nodrošinājusi cita perosona, tad ir skaidrs, ka vecāks to nav nodrošinājis.

Personai, kura faktiski ir nodrošinājusi bērna aizgādību un pildījusi vecāka lomu bērna dzīvē, būtu nepieciešams bāriņtiesā iesniegt ziņas par vēsturiskajiem notikumiem. Ja bērna bioloģiskā māte šobrīd ir Latvijā un nekādi faktiski šķēršļi neliedz vecākam aprūpēt bērnu, tad, nezinot pagātnes notikumus, var rasties situācija, ka bāriņtiesa, līdzīgi kā tiesa, kura šķīra laulību, nekonstatē nekādus īpašus apstākļus un secina, ka nav pamata pārtraukt aizgādības tiesības vecākam, kurš darbojas pretēji bērna interesēm un bērnu ir ilgstoši atstājis bez aizgādības.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas