E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18655
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā tiek mantots dāvināts īpašums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2019
Evija

Labdien! Vēlos uzzināt par dāvinājuma spēkā esamību un darbībām, kas tagad jāveic. Situācija ir šāda: mana māte dzīvokli ar dāvinājuma līgumu noformēja uz vecmammas vārda, taču vecmāmiņa tagad nomira. Vai dāvinājuma līgums paliek spēkā? Vai arī īpašums automātiski pāriet atpakaļ dāvinātājam? Es kā meita un mazmeita pašreiz vēlos īpašumu noformēt uz sava vārda, jo tas bija mana mirušā tēta dzīvoklis, kurā šobrīd dzīvoju es. Māte dzīvo citur. Un vecmāmiņa arī gribēja dzīvokli norakstīt man, taču nepaspēja to noformēt. Kas man tagad būtu jādara? Paldies!

A
atbild:
10. janvārī, 2020
Signe Krūzkopa
LV portāls

Persona var kļūt par mantinieku vai nu saskaņā ar pēdējās gribas rīkojumu – testamentu –, vai mantojuma līgumu, vai, ja tāda nav, – pēc likuma.

Ja Jūsu vecmāmiņa neatstāja pēdējās gribas rīkojumu (testamentu), dāvināto dzīvokli pēc likuma manto viņas laulātais (ja ir) un radinieki likuma kārtībā.

Ja laulātā nav – manto tikai radinieki. Radinieki manto pēc zināmas kārtas, kas pamatota pa daļai uz radniecības veidu, pa daļai uz tās pakāpju tuvumu. Piemēram, tuvākie mantinieki ir 1. šķiras mantinieki – bērni un mazbērni. Viņiem ir priekšroka pret jau tālākiem radiniekiem (brāļiem māsām, brālēniem, māsīcām u. c).

Vislabāk Jums būtu vērsties pēc konsultācijas pie notāra, kas kārto mantojuma lietu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas